Van Zirkzee tot Verbruggen; alle Oranje-debutanten op dit EK

Nederland wist zich weer te plaatsen voor het EK van 2024. Inmiddels is het toernooi in volle gang en zijn er meerdere debutanten op een eindtoernooi geweest namens Oranje. We zetten ze voor je op een rijtje. 

Oranje-spelers met een EK-debuut

Van de 26 namen die Koeman heeft meegenomen naar dit eindtoernooi hebben inmiddels acht hun debuut gemaakt op een EK. Dit gebeurde in de groepsfase, waar Nederland drie wedstrijden speelde en als derde eindigde. 

Lutsharel Geertruida 

De Feyenoorder kende een goed seizoen en werd opgeroepen door Koeman. In de opener tegen Polen bleef een debuut uit. Tegen Frankrijk in de groepsfase mocht hij debuteren, Geertruida speelde achttien minuten en mocht tegen Oostenrijk de 90 minuten volmaken. 

Micky van de Ven

De razendsnelle verdediger van Tottenham speelde zichzelf in de kijkers dit seizoen en dat was genoeg voor een oproep. Tegen Polen mocht de 23-jarige Van de ven invallen, waarmee zijn eerste minuten op een EK een feit zijn. 

Tijjani Reijnders 

De 25-jarige middenvelder van AC Milan bleek in de aanloop naar het EK al een belangrijke speler voor Koeman. Zeker met de afwezigheid van Frenkie de Jong waren er mogelijkheden op het middenveld. Reijnders lijkt een basisklant voor Oranje. Hij speelde alle drie de groepsduels, waarvan twee keer de volle 90 minuten lang. 

Jedry Schouten

Ondanks zijn 27 jaar is Schouten voor het eerst mee met Oranje naar een EK. Ook voor Schouten geldt dat er meer mogelijkheden zijn bij Oranje op het middenveld door de blessure van De Jong. Schouten speelde dit EK in alle drie de potten van de groepsfase en lijkt een zekerheidje in de eerste elf voor Koeman. 

Joey Veerman 

Net als zijn PSV-maatje Schouten heeft Veerman zijn debuut gemaakt op dit EK. Veerman kende een uitstekend seizoen en wordt door Europese clubs in de gaten gehouden. Ook Veerman speelde al drie keer namens Oranje dit EK. 

Xavi Simons 

Simons is een van de spelers waar voorafgaande aan dit EK hoge verwachtingen van waren. Mede door zijn prestaties van het seizoen ervoor. De pas 21-jarige middenvelder speelt nu nog bij RB Leipzig, maar verwacht wordt dat hij een mooie transfer gaat maken deze zomer. 

Jeremie Frimpong

Frimpong bleef met zijn ploeg Bayer Leverkussen ongeslagen dit seizoen in de Bundesliga en eindigde een reeks aan landstitels van Bayern München. Frimpong was één van de smaakmakers in het team en dit leverde hem een plekje op bij Oranje. Hij debuteerde in de opener tegen Polen. 

Bart Verbruggen 

De doelman van Brighton and Hove Albion is de jongste uit dit lijstje die debuteerde op een EK namens Oranje. De pas 21-jarige doelman is een van de namen die als eerst op het lijstje komt bij Koeman. Verbruggen keepte alle oefenduels in de aanloop naar het EK en tijdens het toernooi was dit niet anders.

Steven Bergwijn 

De aanvaller van Ajax heeft al vijf wedstrijden achter zijn naam staan op een WK, en maakte tegen Roemenië zijn EK-debuut.

Joshua Zirkzee

Joshua Zirkzee kwam net als Maatsen pas later bij de ploeg door blessureleed. Hij speelde dit seizoen 34 keer voor Bologna in de Serie A en was elf keer trefzeker. Voor Oranje mocht de aanvaller in het gewonnen duel met Turkije (2-1) zijn debuut maken.

EK-debuut nog aanstaande 

Er is nog een zestal spelers in de selectie van Koeman die nog geen minuten hebben gemaakt dit toernooi. En hiermee dus nog wachten op hun EK-debuut. 

Brian Brobbey 

De spits van Ajax lijkt genoegen te moeten nemen met een plek op de bank. De spitsenkwestie bij Oranje is vaak een gespreksonderwerp in de media, maar Koeman geeft duidelijk de voorkeur aan onder andere Depay en Weghorst. 

Ian Maatsen 

In eerste instantie was Maatsen een opvallende afwezige in de selectie van Koeman. Maar door blessureleed kon de back van Borussia Dortmund toch mee naar Duitsland. Maatsen behaalde dit seizoen met Dortmund de Champions League finale en zijn optredens leverde hem een mooie transfer op. 

Mark Flekken

De goalie van Brentford stond twee keer eerder onder de lat voor Oranje tijdens de UEFA Nations League, maar een EK-debuut is nog aanstaande.

Justin Bijlow

De 26-jarige Bijlow was tijdens het WK van 2022 de vaste doelman voor Oranje. Dit EK moet de keeper van Feyenoord echter plaats nemen achter Bart Verbruggen. Dus ook voor Bijlow is een EK-debuut nog geen feit. 

Alles wat je moet weten over Oranje tijdens het EK lees je hier. 

Feyenoord-doelman vertrekt