Oranje-dissonant unaniem aangewezen: "Vervelend om wéér te zeggen..."

De verliespartij van het Nederlands elftal heeft voor twijfels gezorgd over het verdere verloop van het EK, maar ook een aantal spelers staan ter discussie. Marco van Basten en Theo Janssen vinden namelijk niet dat Virgil op dit moment de sturing geeft, die zij wél nodig hebben.

Dat blijkt uit een nabeschouwing op de derde groepswedstrijd tussen Nederland en Oostenrijk. De tafelgasten bij de NOS zijn het met elkaar eens dat de captain zich vooralsnog geen ware leider heeft getoond, iets waar in de huidige selectie een gebrek aan is.

Marco van Basten kraakt Oranje-defensie na verliespartij tegen Oostenrijk

"Van achteruit is het heel belangrijk dat je mensen kunt uitspelen, je moet niet alleen afspelen en het probleem verleggen", steekt San Marco van wal. "Van Dijk is de aanvoerder die leiding moet geven. Hij moet de boel beter gaan organiseren. Van Dijk is de grote leider van het team." Van Basten is al vaker erg kritisch geweest op de rol en houding van de Liverpool-verdediger. "Helaas heeft mijn kritiek niet geleid tot verbetering, want dezelfde punten gaan niet goed. Wat dat betreft, is dat een beetje teleurstellend. Ik vind het ook vervelend om het weer te moeten zeggen."

Theo Janssen vindt Virgil van Dijk tegenvallende factor in Oranje

Janssen is het volledig met zijn tafelgenoot eens en noemt waarom. "Van Dijk speelt graag op links en dwingt zichzelf zo tot eenvoudige passes. Op rechts wordt verwacht dat je indribbelt of een crossbal geeft. Dat je iets verrassends doet, dat kan Van Dijk niet. Hij is een degelijke speler aan de bal, iemand die de bal met weinig risico naar dezelfde kleur speelt. Dan hoop je dat de spelers om hem heen wel die kwaliteiten hebben", kraakt de voormalig middenvelder harde noten.

Van Basten pakt het slotwoord en vraagt zich ook af in hoeverre de verdedigers van het Nederlands elftal met elkaar communiceren. "Je moet uiteindelijk elkaar helpen. Ook aanvallers en middenvelders zijn ervoor verantwoordelijk dat verdedigers de bal niet kwijt kunnen. Je moet elkaar helpen en dat zie je veel te weinig. Er is gewoon geen overleg." Joey Veerman is bij velen ook de gebeten hond.

Feyenoord-doelman vertrekt