Kuyt geeft duidelijk signaal af: “Dat maakten wij mee tegen Rusland”

Ondanks een derde plek in de groep heeft het Nederlands elftal het verre van ongunstig getroffen in de knock-outfase van het Europees kampioenschap. In Duitsland is Roemenië namelijk de eerstvolgende tegenstander, maar Dirk Kuyt waarschuwt de internationals.

Dat heeft alles te maken met de uitschakeling van Oranje op het EK in 2008, toen de achtste finale van Rusland verloren werd. Dat was volledig tegen alle verwachtingen in, omdat Nederland in de groepsfase juist indruk had gemaakt. De ervaringsdeskundige zet de boel daarom al snel op scherp.

Dirk Kuyt waakt voor onderschatting in achtste finale tegen Roemenië

Dat laat hij duidelijk blijken in gesprek met ESPN. "Bij dat toernooi zaten we in een enorm goede flow. Maar het is toernooivoetbal en één mindere wedstrijd kan het einde betekenen. Dat maakten wij mee tegen Rusland." Oranje had Italië, Frankrijk en Roemenië overtuigend verslagen, maar ging desondanks met 1-3 ten onder in de kwartfinale.

Kansen voor Oranje voor het grijpen na gunstig verloop EK

Georgië zegevierde onverwachts met 2-0 tegen Portugal, waardoor een treffen met Engeland pas in de halve finale mogelijk is. Roemenië werd groepswinnaar. "Het is natuurlijk niet de titelfavoriet voor dit Europees kampioenschap, maar wel een hele gevaarlijke tegenstander. Ik denk dat Nederland zich na de wedstrijd tegen Oostenrijk geen betere tegenstander kan treffen, omdat de waarheid bij Oranje zelf ligt en dat ze als team een betere prestatie moeten leveren dan dat ze afgelopen wedstrijd hebben gedaan”, aldus Kuyt.

"Het is niet onmogelijk om van Roemenië te winnen en zo weer in het toernooi te groeien", vervolgt Kuyt. "Ik wens dat de jongens deze kans aangrijpen en zo het toernooi nog succesvol maken. Zo is toernooivoetbal ook. Je kan een keer een mindere dag hebben, maar vanaf dit moment niet meer, want dan lig je eruit." Oranje speelt dinsdag 2 juli om 18.00 uur.

Feyenoord-doelman vertrekt