Vraagtekens over EK-keuze: “Onbegrijpelijk dat Bergwijn niet voorkomt"

Dinsdag 2 juli komt Oranje pas weer in actie op het EK in Duitsland, waardoor er voldoende bedenktijd is voor de technische staf. Nasser El Khayati, voormalig speler van onder meer ADO Den Haag, pleit voor een kans voor Steven Bergwijn.

Dat laat hij weten tijdens de dagelijkse uitzending van EK-Praat. Ondanks dat de vleugelaanvaller én Ajax een slecht seizoen achter de rug hebben, is hij van mening dat juist de aanvoerder van de Amsterdammers iets unieks in dit Nederlands elftal in kan brengen.

Onbegrip over uitblijven speelminuten voor Steven Bergwijn op EK

“Ik snap niet waarom Bergwijn helemaal niet voorkomt in het plaatje”, steekt El Khayati van wal. “Het is niet zo dat de hele selectie een perfect seizoen heeft gedraaid. Ik hoor goede verhalen over hoe hij zich manifesteert op de training, dus geef hem minimaal een invalbeurt. Soms moet je ook kijken naar het type speler.”

Vervolgens licht hij toe waar het bij Oranje op dit moment aan ontbreekt. “Als je een type speler nodig hebt dat echt iets kan openbreken, zoals tegen Roemenië dat waarschijnlijk met elf man achter de bal zal spelen, dan zou ik eerder voor zo’n speler kiezen dan een speler die tikkie breed en naar achteren speelt.”

Bram van Polen laat licht schijnen op keuzes van Ronald Koeman

Ook Bram van Polen is aanwezig, die onlangs zijn carrière als profvoetballer definitief afsloot in het shirt van PEC Zwolle. Hij is het echter niet eens met zijn tafelgenoot. “Als Bergwijn een goede dag heeft, dan weet je dat je een hele lastige dag hebt. Maar ik heb dit seizoen één keer tegen hem gespeeld en toen vond ik dat niet. Ik vond dat hij te weinig deed op die positie. Maar hij staat in pikorde op links achter Gakpo en als Weghorst erin komt, gaat Depay ook weleens naar links. Hij komt pas als derde op die plek.”

In zijn ogen zijn juist de kwaliteiten van Brian Brobbey onderbelicht en verdient hij een kans. “Wijnaldum kwam er tegen Oostenrijk in, maar daar had ik Brobbey graag gezien. We hadden het gewoon nodig, want je wilde voor de eerste plek in de poule spelen. In een oefenwedstrijd was er een keer een koppel tussen Brobbey en Weghorst en dat werkte heel goed. Of Memphis met Brobbey, zo heb je nog meer opties”, zegt hij tot besluit. Virgil van DIjk krijgt echter juist kritiek.

Feyenoord-doelman vertrekt