Factcheck: Zit Giménez in een vormdip of is dat onzin?

Santiago Giménez was vorig seizoen één van de smaakmakers in de Kuip en bovenal publiekslieveling van Het Legioen, maar datzelfde Legioen heeft de laatste weken veel kritiek op de Mexicaan. Is dat allemaal terecht of weerleggen de cijfers alle kritiek? Wij zochten het uit!

Santiago Giménez reageert op kritiek van achterban

De Mexicaan is het totaal niet eens met de berichtgeving en de vormdip die hem wordt aangepraat. "Het ligt eraan hoe je het bekijk. In het eerste seizoen presteerde ik constanter, maar dit seizoen heb ik meer goals en assists dan vorig seizoen. Dit jaar schort het eraan om een consistent niveau te halen. Het gaat met pieken en dalen. Daar heeft het in de tweede seizoenshelft voornamelijk aan gelegen, maar als je kijkt naar de cijfers dan is mijn tweede seizoen beter dan het eerste", zegt hij in gesprek met ESPN.

Hij beaamt dat hij betere tijden heeft gehad in Rotterdam-Zuid, maar hoopt ook op een tikkeltje realisme. "Ik probeer elke wedstrijd weer in mezelf te geloven en te doen wat ik altijd doe. Het hoort ook bij het voetbal en het leven van een spits. Dat overkomt iedereen wel eens. Je moet gewoon altijd hard blijven werken en gefocust blijven. Ik blijf vertrouwen op God en dan zullen de goede tijden, wanneer dan ook, wel weer terugkomen."

Mexicaan op stoom in eerste seizoenshelft 

In de eerste zestien speelrondes scoorde hij twee hattricks en was hij in totaal goed voor achttien competitiedoelpunten. In de UEFA Champions League was hij goed voor twee treffers tegen het Italiaanse SS Lazio. Hij gaf ook een assist in het miljardenbal, maar ook drie in de Nederlandse voetbalcompetitie. De drie goals in de Johan Cruijff ArenA waren zijn absolute hoogtepunt.

Doelpuntenmachine Giménez levert minder in slotstuk Eredivisie

In de tweede seizoenshelft is hij stukken minder trefzeker en staat zijn teller op zes goals. Dat maakt een totaal van 21, waardoor hij de nationale topscorerstitel in de Eredivisie definitief uit het zicht is verloren. Zijn geluk is dat Ayase Ueda, recordaankoop en zijn concurrent, nog niet hard op de deur van Arne Slot klopt. Eerder dit seizoen dacht men nog dat Giménez de Coen Dillen-index aan ging vallen. Hij is in ieder geval uitgegroeid tot ster en lijkt deze zomer miljoenen op te gaan leveren.

Feyenoord-doelman vertrekt