KNVB gaat door met 'bekertjesregel'; supporterscollectief hekelt houding van de bond

Zaterdagmiddag vond er een paneldiscussie plaats tussen de KNVB, het supporterscollectief, burgemeesters en voetbalclubs. Tijdens het gesprek werd er fel gediscusieerd over de omgang met supportersgeweld. Het Algemeen Dagblad tekende op dat de bond en het supporterscollectief niet op een lijn liggen.

Het protocol

De KVNB handhaaft 'het protocol'. Dit is de naam die de bond gebruikt voor het pakket maatregelen waaronder onder meer de 'bekertjesregel' valt. De KNVB vertelde zaterdagmiddag dat de veelbesproken regel ook dit jaar van kracht is. Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal, erkent dat de regel nadelen heeft, maar ziet ook dat het zijn vruchten afwerpt. "Ik vind het feit dat supporters een wedstrijd doelbewust kunnen laten staken wel een probleem, maar het protocol is er voor de veiligheid op het veld. Sindsdien zijn er 228 wedstrijden gespeeld, waarvan vier definitief gestaakt. Het aantal incidenten is ook omlaag", aldus de directeur tegenover het AD.

Wilde dieren

Het supporterscollectief vindt het door de KNVB gevoerde beleid 'angstig, wantrouwend, streng, onwetend en doorgeslagen. "Je bent al een gevaar, puur omdat je naar een voetbalwedstrijd gaat", licht Matthijs Keuning, vertegenwoordiger van het supporterscollectief, toe. "Je wordt acht keer gefouilleerd bij een uitwedstrijd, moet eeuwig in buscombi’s wachten en wordt behandeld alsof je een wild dier bent. Van gastvrijheid is al lang geen sprake meer." 

Feyenoord-doelman vertrekt