Frank de Boer kan Dick Advocaat (nog steeds) wel schieten

Ajax-trainer Frank de Boer loopt nog altijd rood aan wanneer hij terugdenkt aan het EK 2004 in Portugal. De toenmalige bondscoach Dick Advocaat was allesbehalve overtuigd van De Boers kwaliteiten, waardoor hij plaats moest nemen op de bank. "Dat vond ik echt een belachelijke beslissing van Dick Advocaat!"

Tot aan het EK 2004 kreeg de verdediger altijd rugnummer 4 toegewezen, maar onder Dick Advocaat kreeg hij het rugnummer van een reserveklant: 12. "Er bestonden vooraf twijfels of ik het nog wel kon, terwijl ik me juist hartstikke goed voelde en dat ook op de training liet zien'', vertelt hij - zichzelf weer ergerend - op de officiële clubwebsite van Ajax.

"Dick liet echter zijn oren wel eens hangen naar de pers, want ik hoorde er gewoon in te staan. Uiteindelijk liet hij me spelen tegen Letland en Zweden", herinnert De Boer zich. "In de kwartfinale tegen Zweden maakte ik alleen een achterlijke overtreding op Freddie Ljungberg waarbij ik zelf geblesseerd raakte. Die actie was ook helemaal niets voor mij. Ik heb het daarna nog even geprobeerd, maar het ging niet meer. Dat was ook meteen mijn laatste interland."

Uiteindelijk werd Oranje in de halve finale tegen Portugal uitgeschakeld. De Boer kijkt nog altijd met veel teleurstelling terug op zijn laatste toernooi als international. "Het EK was mijn laatste kunstje als international. Dat wilde ik heel goed en op een waardige manier afsluiten. Maar jammer genoeg is dat niet gebeurd."

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers