Opinie van de Week: Ajax bij start Eredivisie beter ingespeeld dan Feyenoord en PSV

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

De competitie dreigt op herhaling te gaan. De sterren neigen naar weer een tweestrijd tussen Ajax en Feyenoord. Dus andermaal zonder PSV, dat het gestuntel van afgelopen seizoen lijkt voort te zetten. Het is te verwachten dat het debacle in Kroatië nog lang zal nadreunen, ook al omdat de uitverkoop in Eindhoven nog niet is gestopt.

Van de drie grootmachten komt Ajax vooralsnog het best over. En dat ondanks de onnodige uitschakeling door Olympique Nice voor de Champions League. Het spel van de Amsterdammers oogde weliswaar wisselvallig, maar gedurende lange perioden domineerden ze met de bekende branie in beide wedstrijden tegen de Fransen.

Van de Beek compenseert verlies Klaassen

Van de zogenaamde top-drie kan Ajax ook het simpelst voortborduren op de speelwijze onder Peter Bosz. Alleen Davy Klaassen viel weg uit de ingeslepen patronen. Niet de eerste de beste, maar het talent van Donny van de Beek garandeert voldoende compensatie. Zeker nationaal, maar internationaal verdient het aanbeveling om hem op de plaats van Lasse Schöne te zetten.

De 31-jarige Deen was de achilleshiel in de ronde met Nice. Marcel Keizer voelde dat twee keer slecht aan. De opvolger van Bosz strooide ook met de nodige twijfels door zijn late en verkeerde wissels. In de Eredivisie zal het allemaal minder kwaad kunnen, maar Europees is Ajax op deze wijze kwetsbaar. Bovendien staat het transfer-venster nog wagenwijd open tot het einde van de maand. Er broeit nog voldoende belangstelling voor Davinson Sánchez en Kasper Dolberg.

Leegloop bij PSV?

Vraag maar aan PSV, dat in een recordtijd Davy Pröpper voor zo’n dertien miljoen euro aan Brighton & Hove Albion verhandelde en in de komende weken ook Luuk de Jong nog (aan Crystal Palace) zou kunnen verkopen. De directie dichtte aldus het gat op de begroting na het mislopen van Europees voetbal. Trainer Phillip Cocu wil graag versterking voor het middenveld, waar Andrés Guardado ook al verdween. Met Marco van Ginkel, Jorrit Hendrix en Bart Ramselaar kan hij terugvallen op afdoende aanbod, maar kwalitatief houdt dat niet erg over. Enig aanvulling is niet misplaatst, zelfs niet voor de vaderlandse verplichtingen.

Tegen NK Osijek bevestigden de Brabanders het vermoeden dat zij nog meer aan kracht en klasse hebben ingeboet. Na de onwaardige eliminatie galmde de roep om het ontslag van de trainer door heel het zuiden van het land, maar met name Marcel Brands posteerde zich breed beschermend voor de benarde Cocu. De onvrede van de fans kon hij alleszins begrijpen, maar ingrijpen had volgens hem geen enkele zin. Het team was immers nog niet ingespeeld, maar dat zou heus nog wel goedkomen.

Ajax als enige topclub klaar voor Eredivisie

Brands kan mogelijk gelijk krijgen, want dat probleem kwelde ook al Feyenoord. In het duel om de Johan Cruijff-schaal opende het fanatiek en agressief tegen het compleet verbouwde Vitesse, in de geest van het kampioenschap. Na twintig minuten bedaarde de storm in de Kuip, waar de Rotterdammers als beloning voor de titel het seizoen mochten openbreken (waarom niet bij de bekerwinnaar, zoals in Duitsland?).

Het tumult om de (terechte) bemoeienis van de video-referee leidde de aandacht af van de problematiek bij de kampioen. Op het ouderwetse begin na ontbrak de afstemming, overigens ook lang zichtbaar bij Vitesse. Bijna alle ploegen worstelen traditiegetrouw met ettelijke mutaties en moeten nog van alles instuderen. Dat geldt wel degelijk ook voor Feyenoord, dat in alles linies vernieuwingen onderging. Zoiets vergt geduld, maar zondag wacht de ontvangst van FC Twente.

Meer dan ooit lijkt het merendeel van de clubs in feite nog niet klaar voor het startschot in de eredivisie. Met uitzondering van Ajax, maar of dat een gunstig signaal is voor de lange termijn, blijft als prognose ongewis.

LEX MULLER

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers