Spelersprofiel: Alles wat je moet weten over Fábio Silva

Deze winter versterkte PSV zich met Fábio Silva. De Portugees kwam op huurbasis over van Wolverhampton Wanderes uit Engeland. De twintigjarige aanvaller staat te boek als een groot talent en moet de Eindhovenaren in de tweede seizoenshelft gaan voorzien van doelpunten. Lees hier alles wat je moet weten over Silva. 

Zoon van ex-international

Fábio Silva is de zoon van Jorge Silva. Jorge speelde twee interlands voor het Portugese elftal. Als aanvoerder van Boavista mocht hij de beker omhoog houden voor het winnen van de Primeira Liga eerder deze eeuw. 

Van Porto naar rivaal

Ondanks zijn leeftijd heeft de Portugees al veel mee gemaakt in zijn nog prille voetballoopbaan. Silva kwam op jonge leeftijd (8) terecht bij FC Porto. Na vijf jaar maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van concurrent Benfica om vervolgens twee jaar later in 2017 weer terug te keren op het oude nest bij FC Porto. Het werd een groot succes. Aan de hand van topscorer Silva won Porto de Youth League, de Champions League voor elftallen O19. In de zomer van 2019 maakte de destijds zeventien jaar oude Silva zijn debuut voor het eerste elftal. Hij werd hiermee de jongste speler voor Porto ooit in de Portugese voetbalcompetitie. Na een jaar te hebben gespeeld op het hoogste niveau, ondanks dat hij pas 21 wedstrijden speelde voor Porto waarin hij 'maar' drie keer wist te scoren, kon Silva al rekenen op interesse uit vele topcompetities. In de voetbalwereld werden al vergelijkingen gemaakt met de grote Cristiano Ronaldo.

Premier League en België

Wolverhampton Wanderes uit Engeland was bereid om het meeste geld te betalen en kocht het talent in 2020 voor veertig miljoen euro. Hiermee verbrak de Engelse club haar eigen transferrecord. Wolverhampton, met alle Portugezen in de selectie, leek de perfecte club voor Silva om ervaring op te doen in de Premier League. Maar echt lang duurde zijn verblijf bij de subtopper uit de Premier League niet. Na twee seizoenen, vele invalbeurten en bovendien weinig doelpunten had Silva het wel gezien en koos hij ervoor om verhuurd te worden naar de Belgische competitie. Bij Anderlecht kwam de spits al een stuk beter uit de verf met elf doelpunten in de laatste maanden van 2022. Na het vertrek van sterkhouders Cody Gakpo (Liverpool) en Noni Madueke (Chelsea) had PSV behoefte aan doelpunten en kwamen de Eindhoveren deze parel op het oog bij onze zuiderburen. Tot een debuut voor de nationale ploeg kwam het nog niet. Zo blijft vader Jorge nog steeds de enige international uit de familie. 

De marktwaarde van Fábio door de jaren heen