Te Vrede openhartig over tijd in Saudi, Iran en transfervrije status

Terwijl de zomerse transferperiode er in Nederland op zit, kunnen transfervrije spelers nog wel de overstap maken. Zelf zit Mitchell te Vrede (33) nog altijd zonder club. Voetbalflitsen sprak met de spits over zijn toekomst, verleden en het werken met in verschillende sportklimaten.

Spits terug na avonturen in het Midden-Oosten

Na avonturen in Saudi-Arabië, de VAE en Iran zit Te Vrede nu zonder club. "Bij mij is het natuurlijk wel; ik ben vijf jaar weg geweest. En ik wil gewoon in Nederland blijven. Om lekker bij mijn kinderen in de buurt te zijn. Dus dat is de reden ook voornamelijk dat ik terugkom" kaart hij aan. De spits traint elke dag en voelt zich superfit. "Ik heb mijn conditie op peil gehouden. Dus het zou zonde zijn als er niets zou komen. Dus ik hoop het wel. Maar mensen moeten toch gaan weten; 'hij is transfervrij'. Of tenminste, zijn ambitie ligt ook weer echt om naar Nederland te komen."

Te Vrede over zijn ziekte in Turkije

In januari 2017 vertrok Te Vrede voor het eerst uit Nederland, voor een avontuur bij Boluspor in Turkije. "Dat was ook mijn tijd dat ik ziek was. Toen op mijn 25 kreeg ik ook te horen dat ik teelbalkanker had", blikt hij openhartig op terug. "Alleen ik heb het altijd een soort van stil willen houden. En dat klinkt heel raar. Maar dat is gewoon de persoon die ik toen was. Ik ben ook gelijk na mijn operatie teruggegaan. Alleen dan merk je gewoon om dan in het buitenland weer snel te aarden..."

Te Vrede: 'Natuurlijk ben ik NAC super dankbaar geweest'

NAC bood hem in januari 2019 een kans aan om weer aan de slag te gaan in Nederland. "Natuurlijk ben je NAC super dankbaar dat ze mij toen hebben opgepikt. Ik heb daar een hele mooie tijd gehad. Vooral onder Mitchel van der Gaag. Die mij echt hebben laten opbloeien." Door een blessure en een trainerswissel, raakte Te Vrede bij NAC uit de gratie. De Brabanders besloten met Ruud Brood aan het roer om de spits geen nieuw contract voor te stellen en zei het contract van de spits, tot zijn eigen teleurstelling, formeel op.


Te Vrede juicht na zijn treffer tegen De Graafschap, 18 augustus 2018

"Bij mij is weleens met een mandaat mijn handtekening vervalst"

Het was het begin van zijn avontuur in het Midden-Oosten. Tussen 2019 speelde hij in Saudi-Arabië, de VAE en Iran; een compleet ander sportklimaat.  "Dat is een hele andere wereld. Er ligt natuurlijk zoveel geld op tafel. En dat is zonde ook voor de serieuze zaakwaarnemers. Want er zitten zoveel aasgieren tussen. En om het maar zo te zeggen, ratjes. Die gewoon hele deals kunnen verpesten. En om ergens tussen te willen zitten. Noem het maar op", blikt Te Vrede terug. "Bij mij is weleens met een mandaat mijn handtekening vervalst. En noem het maar op. Dus allemaal van die dingen dat je denkt van. Wauw, mensen gaan heel ver voor geld. En zelfs ten koste van een spelersaanbieding of wat dan ook."

"Ik heb het echt over zaakwaarnemers. Clubs zijn altijd wel direct. Maar ja, clubs moeten natuurlijk een lijstje uitgooien. Maar zodra er oren naar komen, en dat is heel erg in het buitenland. Of tenminste in het Midden-Oosten. Dan duiken ze er allemaal op. Ik kan hem halen, ik kan hem halen. Dat is verschrikkelijk. Dus het is altijd wel belangrijk dat je iemand hebt die sterk is in die regionen", zo gaat hij verder.

(Tekst gaat verder na de video)

'Hey luister, ik ga weg man. Ik wil dit niet'

In september 2023 vertrok Te Vrede naar Gol Gohar in Iran. Een bizarre tijd voor hem, waar hij zeer ongelukkig was. "Dat was echt her eerste keer dat ik in het buitenland zat en dacht; 'dit zijn gewoon dealtjes die gespeeld worden'. En ja, dus uiteindelijk blij dat ik weer hier ben", erkent hij. Toen ik daar zat en in Nederland op tv kwam dat er aanvallen kwamen in Iran, heb ik ook letterlijk mijn teammanager gebeld; 'hey luister, ik ga weg man. Ik wil dit niet'. En dan gingen ze gewoon een soort van. Ja, ze lachen het ook weg. Dus in het begin dacht ik, wat zijn dit nou voor een gekkies. Maar die jongens zeggen, dit is al 30 jaar. Dit is een spelletje van halen en trekken en pesten en teasen. En noem het maar op. We leven al 30 jaar zo."

Op onze site komt binnenkort deel drie van het interview met de spits,over zijn tijd in het shirt van Feyenoord.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers