Terug naar Toen: invaller Neres schiet Ajax in blessuretijd naar bekerwinst

Ajax en Vitesse treffen elkaar komende woensdag in de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. Tien maanden geleden, op 18 april 2021, stonden deze ploegen tegenover elkaar in de finale van het bekertoernooi. Voetbalflitsen blikt terug op die eindstrijd in De Kuip.  

Zowel Ajax als Vitesse ging in de sterkst mogelijke opstelling op jacht naar de fameuze dennenappel. Onder andere Devyne Rensch keerde terug in de formatie van Erik Ten Hag. De talentvolle rechtsback kampte met lichte hamstringklachten.

Opstellingen Ajax en Vitesse (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Opstellingen Ajax en Vitesse bekerfinale

Sterk Vitesse

Vitesse begon sterk aan de bekerfinale. De Arnhemmers creëerden een aantal mogelijkheden via Oussama Tannane en Armando Broja. Doelman Maarten Stekelenburg werd echter niet in problemen gebracht. 

Ajax deed wat Vitesse niet lukte, namelijk scoren. Een voorzet van Davy Klaassen, die onderweg werd aangeraakt door Danilho Doekhi, kwam terecht bij Ryan Gravenberch. De negentienjarige middenvelder schoot de bal overtuigend in het dak van het doel: 1-0. 

Gelijkmaker

Vitesse ging echter niet bij de pakken neerzitten. Luttele minuten na de openingstreffer werd Armando Broja de diepte in gestuurd door Eli Dasa. Broja zette de bal voor en bereikte Loïs Openda, die de stand weer gelijktrok.

In de tweede helft ging Ajax nadrukkelijk op jacht naar de voorsprong. De Amsterdammers kregen voldoende mogelijkheden, maar slaagden er niet in om te scoren. 

Vlak voor tijd werd Antony neergeschopt door Jacob Rasmussen zonder dat de bal in de buurt was. Björn Kuipers gaf in eerste instantie geel. De voormalig scheidsrechter veranderde even later van gedachten en greep toch wél naar de rode kaart.

Jacob Rasmussen verlaat het veld na zijn rode kaart (TEKST GAAT VERDER ONDER DE AFBEELDING)

Jacob Rasmussen na zijn rode kaart in de bekerfinale tussen Ajax en Vitesse

Gouden invalbeurt

David Neres kwam in de 87ste minuut binnen de lijnen. Drie minuten later zette Gravenberch de bal voor. Vitesse slaagde er niet in om die voorzet weg te werken. Neres tikte bij de tweede paal raak en kroonde zich zodoende tot man van de wedstrijd. 

Zo sleepte Ajax de TOTO KNVB Beker voor de twintigste keer in de wacht. De Amsterdammers veroverden een paar weken later de landstitel, in de thuiswedstrijd tegen FC Emmen (4-0).

Highlights van Ajax - Vitesse

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers