Wat wordt het zondag? Zo ging het eerder tussen Ajax en PSV in bekerfinales!

Ajax en PSV mogen zondag in een onderling duel gaan uitmaken wie er vandoor gaat met de bekerwinst komende zondag. De Eindhovenaren hebben de dennenappel al tien keer eerder gewonnen, terwijl de Amsterdammers jacht maken op de 21ste bekerwinst. Wie wint de vijfde bekerfinale tussen de twee grootmachten? Wij doken de geschiedenisboeken in en zochten alles uit over de finales uit het verleden!

Seizoen 2021/2022

Vorig seizoen gingen Roger Schmidt en Erik ten Hag de strijd aan in een volgepakte Kuip. Het duel liep echter anders dan iedereen voorafgaand aan de finale had verwacht, want de Brabanders wonnen met 2-1 van de Amsterdammers. De landskampioen greep naast de dubbel en moest buigen voor de goals van toenmalig aanvoerder Cody Gakpo en middenvelder Erick Gutiérrez. Ryan Gravenberch schoot Ajax op het scorebord in de eerste helft. Dit was de eerste KNVB-bekerfinale die werd gewonnen door PSV tegen de aartsrivaal. 

Ajax en PSV scoren zondag (1.44)

Seizoen 2005/2006

De twee ploegen stonden in de vorige editie voor het eerst sinds zestien jaar pas weer tegenover elkaar in een bekerfinale! In 2006 ging de club uit de hoofdstad aan de haal met de bekerwinst en mochten zij na 90 minuten spelen de dennenappel meenemen naar Amsterdam. Onder leiding van Danny Blind maakte Klaas-Jan Huntelaar twee goals, waarvan ééntje in de slotminuut van de tweede helft, waardoor Ajax de zestiende landstitel uit de historie weet te winnen. Het was een verhit duel, want Tomás Galásek en Michael Lamey moesten door twee gele kaarten allebei het veld vroegtijdig verlaten.

Seizoen 1997/1998

In mei van 1998 mochten landskampioen Ajax en achtervolger PSV het tegen elkaar opnemen in De Kuip, maar dat duel werd niet alleen veelbesproken door de monsterscore. De Amsterdammers wonnen namelijk met 5-0 van de Eindhovenaren onder toeziend oog van 'slechts' 23.000 fans. Voorafgaand aan de aftrap waren er al zo'n 70 supporters opgepakt wegens ongeregeldheden en de finale werd vervroegd, in verband met de angst voor meer supportersrellen, naar 15:00. Tijani Babangida maakte de openingstreffer, Jari Litmanen de 2-0 én de 3-0, Shota Arveladze de vierde treffer en Litmanen tekende voor het slotakkoord met zijn derde Ajax-treffer van de middag. 

Opnieuw meer dan drie goals bij de bekerfinale? (2.32)

Seizoen 1969/1970

De editie daterend uit 1970 is misschien wel de meest bizarre van alle ontmoetingen! AZ'67 had de Amsterdammers namelijk in de achtste finale uitgeschakeld, want doordat het bekertoernooi werd gestart met 53 deelnemende clubs was een normale loting niet mogelijk. Nadat er in de eerste fase ploegen werden vrijgeloot, kon dat niet meer in aanloop naar de kwartfinale en daardoor kreeg Ajax een nieuwe kans. De bekerfinale, gespeeld in Stadion De Vliert, werd ook nog eens gewonnen door Ajax! Onder aanvoering van trainer Rinus Michels kwamen Piet Keizer en Johan Cruijff tot scoren en ging de bekerwinst door een 2-0 zege naar de ploeg uit de hoofdstad. 

Ontvang wekelijks een bonus bij JACKS.NL

JACKS.NL is in 2023 in een gulle bui. De bookmaker komt namelijk met een wekelijks te claimen bonus voor alle spelers van 24 jaar of ouder. Hierbij krijgt de gebruiker die deze bonus claimt maar liefst 4 profit boosts van 10% voor het Nederlandse voetbal. Hiermee maak je als speler bij Jack's kans op tot €500 extra winst. De bonus is van vrijdag 00.01 tot en met maandag 23.59 te claimen bij een storting van €20 of meer! Check op de website de bonusvoorwaarden.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers