
Lasse Schöne stopt: de hoogtepunten van een unieke Eredivisie-carrière
Inhoudsopgave
Het doek is gevallen voor een van de meest markante en geliefde spelers van de Eredivisie. Lasse Schöne (38) heeft na de uitschakeling van NEC tegen FC Twente in de play-offs om Europees voetbal zijn actieve profcarrière beëindigd. Daarmee komt er een einde aan een indrukwekkende voetballoopbaan, waarin de Deense middenvelder uitgroeide tot recordhouder, publiekslieveling en een voorbeeld van doorzettingsvermogen. Tijd om terug te blikken op de hoogtepunten van Schöne’s carrière.
Van De Graafschap tot Eredivisie-recordhouder
Schöne zette in 2006 zijn eerste stappen op de Nederlandse velden bij De Graafschap, nadat hij als tiener uit Denemarken naar sc Heerenveen was gehaald. In Doetinchem groeide hij razendsnel uit tot een vaste waarde. Zijn debuut in de Eredivisie – een pijnlijke 1-8 nederlaag tegen Ajax – bleek slechts het begin van een carrière vol hoogtepunten. Met De Graafschap dwong hij promotie af en was hij in zijn eerste Eredivisiejaar meteen clubtopscorer en aangever.
Doorbraak bij NEC: clubicoon en Europees succes
In 2008 maakte Schöne de overstap naar NEC Nijmegen. In De Goffert werd hij direct een publiekslieveling door zijn goals, assists en verfijnde traptechniek. Zijn eerste seizoen leverde elf goals en zes assists op, en hij leidde NEC naar Europees voetbal. In de UEFA Cup was hij belangrijk met doelpunten tegen onder meer Dinamo Moskou, waarmee NEC voor het eerst de groepsfase overleefde. In Nijmegen werd hij tweemaal uitgeroepen tot Gelders voetballer van het jaar.
Ajax: kampioenschappen, vrije trappen en Europese glorie
De grote stap volgde in 2012: Ajax haalde Schöne transfervrij naar Amsterdam. In zeven seizoenen groeide hij uit tot een van de meest succesvolle buitenlandse spelers in de clubgeschiedenis. Hij werd drie keer landskampioen (2013, 2014, 2019), won de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal, en speelde een hoofdrol in de Europese campagnes van Ajax. Onder Peter Bosz bereikte Schöne in 2017 de Europa League-finale, en in 2019 was hij basisspeler in het elftal van Erik ten Hag dat de halve finale van de Champions League haalde.
Zijn vrije trap tegen Real Madrid in het Bernabéu – waarmee Ajax de kwartfinale veiligstelde – werd door de fans verkozen tot doelpunt van het jaar én van het decennium. In totaal speelde Schöne 287 officiële duels voor Ajax, waarin hij 64 keer scoorde en 52 assists gaf. Met 17 doelpunten uit directe vrije trappen is hij een van de beste vrije trappenspecialisten van deze eeuw.
Buitenlandse avonturen en terugkeer naar Nederland
Na zijn succesvolle Ajax-periode koos Schöne in 2019 voor een buitenlands avontuur bij Genoa in de Serie A. Hoewel hij ook daar zijn klasse toonde, keerde hij na een jaar terug naar Nederland bij sc Heerenveen. In 2021 volgde de cirkelronde: Schöne keerde terug bij NEC, waar hij opnieuw uitgroeide tot aanvoerder en boegbeeld.
Eredivisie-records: meer dan alleen een buitenlander
Op 18 februari 2024 vestigde Schöne een uniek record: met zijn invalbeurt in de Johan Cruijff Arena tegen Ajax werd hij de buitenlandse speler met de meeste Eredivisiewedstrijden ooit (434), waarmee hij Hans Vonk (433) voorbijging. Geen enkele Nederlander kwam deze eeuw tot zoveel duels. In totaal speelde Schöne voor De Graafschap, NEC, Ajax, sc Heerenveen en opnieuw NEC. Hij scoorde 84 keer en gaf 78 assists in de Eredivisie. Slechts drie spelers gaven deze eeuw meer assists, en alleen Theo Janssen en Pierre van Hooijdonk maakten meer directe vrije trappen dan de Deen.
International en voorbeeldprof
Naast zijn clubcarrière kwam Schöne tot 51 interlands voor Denemarken. Hij speelde op EK’s en WK’s en was jarenlang een vaste waarde in de nationale selectie. Opvallend: ondanks periodes op de bank bij Ajax, knokte hij zich altijd terug in de basis. Zijn mentaliteit, professionaliteit en nuchterheid maakten hem tot een voorbeeld voor jong en oud.
Publiekslieveling en gentleman
Waar Schöne ook speelde, hij werd gewaardeerd om zijn spelinzicht, traptechniek en bescheidenheid. In Nijmegen en Amsterdam was hij geliefd bij zowel supporters als teamgenoten. Zijn rol als mentor voor jonge spelers en zijn sportieve gedrag op het veld leverden hem veel respect op – ook van tegenstanders.
Het slotakkoord
Na ruim 18 jaar in Nederland, vijf clubs, 434 Eredivisiewedstrijden, talloze goals, assists en prijzen, hangt Lasse Schöne zijn schoenen aan de wilgen. De Eredivisie verliest daarmee een unieke speler, maar zijn naam blijft onlosmakelijk verbonden aan het Nederlandse voetbal.



























































