Dit is Peter Bosz: alles over het meesterbrein achter het PSV-succes

Peter Bosz was afgelopen seizoen de beste coach van de Eredivisie en leidde PSV naar de eerste landstitel in zes jaar.  Hij was eerder actief in de Eredivisie en ging ook meermaals op een avontuur in het buitenland. Dit is alles wat je moet weten over het privéleven van Peter Bosz en zijn loopbaan als voetballer en trainer.

Het privéleven van Peter Bosz

Waar en wanneer is Peter Bosz geboren?

Peter Sylvester Bosz werd op 21 november 1963 geboren in Apeldoorn, waar hij zijn jeugdjaren doorbracht.

Wie is de vrouw van Peter Bosz?

De vrouw van Bosz heet Jolyn Le Loux of Jolyn Bosz aangezien ze getrouwd zijn. Jolyn werkte op de commerciële afdeling van Heracles Almelo, toen Peter daar coach was.

Wie zijn de kinderen van Peter Bosz?

De voetbalgenen zingen rond in de Bosz-familie. Peter heeft 2 voetballende zoons. Gino Bosz speelde voor onder meer Vitesse, Heracles, Cambuur en Go Ahead Eagles en nu komt hij uit voor IJsselmeervogels. Sonny Bosz had ook contracten bij meerdere voetbalclubs uit Nederland. De PSV-trainer heeft ook een dochter genaamd Bo.

Hoe was Peter Bosz als voetballer?

Dit is hoe Peter Bosz als voetballer was en bij welke clubs hij heeft gespeeld.

Bij welke club begon Peter Bosz met voetballen?

Op jonge leeftijd begon Bosz bij OBV, voordat hij zijn profcarrière inleidde bij Vitesse.

Welke positie had Peter Bosz als voetballer?

Peter Bosz speelde in zijn loopbaan op verschillende posities, maar kwam het vaakst uit als verdedigende middenvelder. Ook speelde de coach uit Apeldoorn meermaals op de rechtsbackpositie.

Wanneer maakte Peter Bosz zijn debuut als voetballer?

Peter Bosz maakte op 20 september 1980 zijn debuut in het betaald voetbal voor Vitesse in de Eerste Divisie en begon zijn loopbaan met een 3-0 nederlaag bij Excelsior. De Apeldoorner tikte 81 duels aan in zijn periode bij de Arnhemmers, voordat hij vertrok naar de amateurs van AGOVV vanwege een conflict over zijn contract bij Vitesse.

Conflict met Vitesse

Na twee seizoenen zou Bosz' transferrecht bij Vitesse verlopen, maar halverwege die periode kocht hij deze rechten af met geleend geld. In de zomer van 1985 maakte hij de overstap naar Waalwijk, waar hij actief bleef voor RKC tot 1988. In zijn laatste jaar bij de club werd hij zelfs kampioen van de Eerste Divisie met meer dan honderd wedstrijden achter de rug voor de ploeg.

Heeft Peter Bosz in Frankrijk gespeeld?

Bosz besloot echter niet in de Eredivisie door te gaan met RKC en koos in plaats daarvan voor een avontuur bij SC Toulon, waar hij drie jaar doorbracht.

Peter Bosz bij Feyenoord?

In 1991 keerde Bosz terug op de Nederlandse velden en maakte voor 50.000 gulden de overstap naar Feyenoord. In Rotterdam beleefde hij zijn meest succesvolle jaren als speler, die nog altijd herinnerd zullen worden door Het Legioen. Tijdens zijn vijf seizoenen bij de club won hij een landstitel, drie KNVB-bekers en maakte hij meer dan 150 wedstrijden opwachtingen voor de stadionclub, het hoogste aantal in zijn carrière.

Heeft Peter Bosz in Japan gespeeld?

Na zijn vertrek bij Feyenoord in 1996 zette Bosz zijn loopbaan voort bij verschillende clubs. Hij speelde in het seizoen 1996-1997 voor JEF United in Japan, waar hij uiteindelijk in 1999 zijn carrière zou beëindigen. Tussendoor was hij kort actief bij Hansa Rostock en NAC Breda.

Hoe zag de clubloopbaan van Peter Bosz eruit?

  • De clubloopbaan van Peter Bosz
  • 1981–1984: Vitesse
  • 1984–1985: AGOVV (amateurs)
  • 1985–1988: RKC Waalwijk
  • 1988–1990: Toulon
  • 1990–1996: Feyenoord
  • 1996–1997: JEF United
  • 1998: Hansa Rostock
  • 1998–1999: NAC Breda
  • 1999: JEF United

Hoeveel prijzen won Peter Bosz als speler?

Tijdens zijn carrière werd Peter Bosz dus driemaals KNVB Beker-winnaar met Feyenoord en won hij een landstitel in Rotterdamse dienst. Met RKC Waalwijk werd Bosz eerste in de Eerste Divisie.

Hoe verliep de trainerscarrière van Peter Bosz?

In het buitenland doet de naam Peter Bosz wel bellen rinkelen. Zo verliep de trainerscarrière van de Apeldoorner tot dusver.

Bij welke club begon Peter Bosz als trainer?

Bosz begon als coach bij AGOVV in het amateurvoetbal, maar maakte zijn debuut op het hoogste niveau bij De Graafschap als hoofdtrainer. Hij degradeerde en vertrok naar Heracles Almelo. In het seizoen 2004-2005 slaagde Bosz erin om Heracles met aanvallend voetbal direct naar de titel in de Eerste Divisie te brengen, wat de club promotie naar de Eredivisie opleverde.

Een jaar later, in 2005-2006, wist Heracles onder zijn leiding knap stand te houden in de hoogste divisie. De ploeg maakte meteen indruk door in de openingswedstrijd een punt te veroveren tegen PSV, een van de favorieten voor de titel, met een 1-1 gelijkspel.

Is dit de grootste coachingblunder van Bosz?

Het bekeravontuur van Heracles werd dat seizoen abrupt beëindigd door een administratieve fout, waarbij Sergio Hellings, die niet speelgerechtigd was, werd opgesteld door Bosz.

Hoe was de tweede periode van Bosz bij Heracles?

Bosz vertrok naar Feyenoord als technisch manager toen zijn eerste periode bij Heracles tot een einde kwam. In 2010 klopte Heracles opnieuw voor hem aan na een onrustige periode in Rotterdam. Ook zijn tweede periode in Almelo toonde aan dat Bosz een hele kundige coach was. Hij haalde de play-offs voor Europees voetbal en een jaar later behaalde Bosz de finale van de KNVB Beker, die overigens met 3-0 werd verloren van Bosz' toekomstige werkgever, PSV.

Hoe goed was Bosz als trainer van Vitesse?

In 2013 werd Bosz aangetrokken door de club uit Arnhem en hier leverde de Apeldoorner aantrekkelijk, aanvallend voetbal, een stijl die langzamerhand eigen werd voor Bosz’ zijn teams. De coach behaalde in zijn beste jaar de derde plaats en verkaste naar Maccabi Tel-Aviv. In 2016 hield Bosz het voor gezien in Israël en maakte hij de terugkeer naar Nederland.

Hoe was Bosz zijn periode voor Ajax?

Bosz had de leiding over een ontzettend getalenteerde generatie aan Ajax-spelers, maar wist geen titels te winnen met de Amsterdammers. Toch denken de Ajax-fans met veel blijdschap terug aan de periode van Bosz, die met spelers zoals Matthijs de Ligt, Justin Kluivert, Kasper Dolberg en meer in de Europa League-finale belandde. De fenomenale campagne in Europa kwam tot een einde met weinig voldoening doordat er in de finale met 2-0 van Manchester United verloren werd.

Had Bosz ruzie met Dennis Bergkamp?

Bosz had aanvankelijk het plan om bij Ajax te blijven, maar de clubleiding en met name Dennis Bergkamp weigerde in te gaan op zijn verzoek om wijzigingen door te voeren in de samenstelling van de technische staf. Uiteindelijk koos Bosz ervoor om na slechts één seizoen zijn biezen te pakken toen Borussia Dortmund zich meldde.

Was Peter Bosz succesvol in het buitenland?

Onder zijn leiding kende Dortmund een historische start in de Bundesliga, maar al snel verloor het team zijn vorm. Na een reeks teleurstellende resultaten, zoals de kenmerkende 4-4 tegen Schalke 04, en ruim 160 dagen in dienst werd hij uiteindelijk ontslagen. Vervolgens probeerde Bosz het bij Bayer Leverkusen en hier was hij constanter. De coach eindigde meermaals in de bovenste regionen van de Bundesliga, maar moest in maart 2021 vertrekken toen de resultaten stagneerden.

Hoe presteert Peter Bosz bij PSV?

Een frustrerend jaar bij Olympique Lyon volgde en zag Bosz in 2022 de laan uit gestuurd worden. Na een tussenjaar na keerde de coach terug in Nederland bij PSV, waar hij twee grootse successen heeft behaald, namelijk de landstitel en de Johan Cruijff Schaal met offensief en aantrekkelijk voetbal. Daarnaast kwam zijn formatie behoorlijk ver in de Champions League van vorig seizoen. Over het algemeen was zijn eerste seizoen in Eindhoven en groot succes en dat werd ook zo gevierd.

Hoeveel prijzen won Bosz als trainer?

Als trainer legde Peter Bosz tot dusver beslag op de Eerste divisie-titel met Heracles in 2004/05 en de Johan Cruijff Schaal met PSV in 2023 en het landskampioenschap in 2023/24. 

Bosz concurreerde in zijn periode bij PSV met een andere Nederlandse succescoach in de vorm van Arne Slot.

Wellenreuther pakt 50 jaar record
Duurste Nederlandse voetballers