De ontknoping in de Eredivisie: Wat staat er nog allemaal op het spel?

Met nog twee speelronden te gaan is het kampioenschap al beslist in de Eredivisie. PSV mocht dit seizoen namelijk voor de 24ste keer de schaal omhoog houden, maar onderin en in de strijd voor Europees voetbal kan er nog het nodige gebeuren. Een overzicht! 

Momenteel is dit de stand in de Eredivisie.

Champions League:

Door het behaalde kampioenschap hebben de Eindhovenaren zich geplaatst voor de derde voorronde van het miljoenenbal. Maar de Brabanders mogen hopen op meer. Mocht de winnaar van de Champions League zich namelijk plaatsen via de eigen competitie, dan schuift de kampioen van de nummer elf van de landenranking (Tsjechië) van de UEFA automatisch door naar de groepsfase van de Champions League. Dat heeft nog meer gevolgen, waar ook de Eredivisie van profiteert. Naast de kampioen van Zwitserland gaat dan ook de kampioen van Nederland naar de vierde en laatste voorronde voor het toernooi om de Champions League. 

Ajax is op dit moment de nummer twee van de Eredivisie. De Amsterdammers hebben met nog twee wedstrijden te spelen vijf punten voorsprong op nummer drie AZ. Zondag om half 3 staat de Noord-Hollandse derby Ajax-AZ op het programma. De ploeg van Erik ten Hag heeft aan een punt genoeg om zich te verzekeren van plek twee en zich te kwalificeren voor de tweede voorronde van de Champions League. 

Europa League:

AZ is al zeker van de derde plaats. Met deze stand begint de ploeg van John van den Brom in de tweede voorronde van de Europa League. Door de bekerwinst van Feyenoord zijn de Rotterdammers al zeker van de derde voorronde van de Europa League, maar het mag zelfs hopen op meer. 

Als Olympique Marseille of Arsenal namelijk de Europa League wint dit seizoen en in de landelijke competitie niet op een Champions League-plek eindigt, kwalificeert Feyenoord zich direct voor de groepsfase. 

Play Offs voor Europees voetbal:

De nummers vijf tot en met acht spelen om het laatste Europese ticket. Op dit moment zijn dat FC Utrecht, sc Heerenveen, Vitesse en PEC Zwolle. Maar met nog twee wedstrijden te spelen zijn ook nog ADO Den Haag en Excelsior in de race om een ticket. 

Strijd om promotie/degredatie

Het lijkt erop dat FC Twente dit seizoen gaat degraderen. De Enschedeërs hebben op dit moment 23 punten, vier minder dan Sparta Rotterdam en Roda JC die beiden 27 punten hebben. De nummers zestien en zeventien stromen dan in de halve finales van de play offs van promotie/degredatie in. Toch kunnen beiden ploegen hier nog aan ontsnappen. De achterstand op nummer vijftien NAC Breda bedraagt momenteel drie punten. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers