Het Fortuna Sittard Stadion; alles over de Limburgse voetbaltempel

Wegens financiële beperkingen is het Fortuna Sittard Stadion géén eigendom van de club, maar sinds 1999 wél de plek waar de thuiswedstrijden gespeeld worden. In Sittard kunnen een slordige 13.000 toeschouwers plaatsnemen op de tribunes.

De opvolger van De Baandert, de vorige thuisbasis van de Fortunezen, heeft nog wel iets herkenbaars van vroeger. De lichtmasten uit het oude stadion zijn namelijk na een grondige renovatie meegenomen naar de nieuwe locatie. Alles wat je moet weten over de bouw, geschiedenis en de benodigde praktische informatie, zocht Voetbalflitsen voor je uit!

Wat moet je weten bij een bezoek aan het Fortuna Sittard Stadion, het stadion van Fortuna Sittard?

Wat is het adres en telefoonnummer van het Fortuna Sittard Stadion?

Aan de Milaanstraat 120, 6135 LH te Limburg, vind je het stadion van één van de Limburgse voetbalclubs in het Nederlandse betaalde voetbal. Het stadion is telefonisch te bereiken op het volgende telefoonnummer:
046-4113440.

Hoe lang voor een wedstrijd is het stadion open?

Het Fortuna Sittard Stadion is anderhalf uur voor het eerste fluitsignaal van de scheidsrechter van dienst toegankelijk voor de wedstrijdbezoekers van de thuisclub tijdens wedstrijden in het bekertoernooi en/of de Eredivisie.

Wanneer is het Fortuna Sittard Stadion open als er geen wedstrijd is en kun je het dan ook bezoeken voor een tour of rondleiding?

Het is niet mogelijk om een stadiontour te boeken bij de club uit Sittard, maar je kan als stadionbezoeker je kennis verrijken door een bezoek te brengen aan het Fortuna Museum. Deze is geopend op dinsdag van 10:00-13:00 uur en op woensdag van 10:00 tot 16:00 uur. Je kan reserveren door een mailtje te sturen. Doordeweeks is het stadion geopend van 09:00 tot 17:00 uur. Er is ook een fanshop aanwezig in het stadion, maar deze is enkel en alleen geopend op wedstrijddagen.

Hoe kun je het Fortuna Sittard Stadion bereiken?

Ten opzichte van de grote uitvalswegen beschikt het Fortuna Sittard Stadion over een centrale ligging. De N276, N294 en A2 zorgen er dan ook voor dat je als stadionbezoeker snel arriveert en uit de buurt van het stadion bent na afloop van je bezoek. In de directe omgeving van het stadion zijn er diverse parkeergelegenheden en onder het stadion zit een parkeergarage. Op wedstrijddagen worden er ook nog een aantal externe parkeervelden opgezet. Het openbaar vervoer is ook een prima mogelijkheid en het dichtstbijzijnde station bevindt zich op enkele minuten loopafstand. 

Waar kun je (gratis) parkeren bij het Fortuna Sittard Stadion?

P7 is de enige gratis parkeergelegenheid op wedstrijddagen van Fortuna Sittard. P1 is de parkeergarage en op wedstrijddagen gereserveerd voor sponsoren, maar voor een bedrag van acht euro mag je er ook parkeren. P2 en P3 zijn niet beschikbaar voor, P4 en P5 kosten drie euro en daar mag je parkeren. Datzelfde geldt voor P6, dat vier euro kost. 

Wat is de verdeling van het Fortuna Sittard Stadion en waar zit jij?

Bron: Fortuna Sittard

De harde kern van Fortuna Sittard verzamelt ieder thuisduel op de Fernando Ricken-tribune, van waar er luidkeels gezongen wordt tijdens de wedstrijd. De Family Corner is verdeeld over drie vakken, namelijk E1, E2 en E3. Aan de korte zijde aan de oostzijde van het stadion zijn drie vakken beschikbaar voor Limburgse fans en daarnaast bevindt zich het vak voor de bezoekende fans. Op de hoofdtribune zijn de vakken A, B, F3, F4 en F5 beschikbaar voor de verkoop. De overige plekken zijn onderdeel van de business. Tussen F2 en F3 is plek voor supporters in een rolstoel.

Wat wist jij nog niet over het Fortuna Sittard Stadion?

Wanneer is het Fortuna Sittard Stadion gebouwd en wie ontwierp het?

Architectenbureau Bollen uit Tilburg kreeg van de Limburgse clubleiding opdracht om een nieuw stadion te bouwen en in 1999 stond er een gloednieuw stadion voor Fortuna Sittard. De Baandert was verleden tijd en werd gesloopt en de club ging spelen in het toenmalige Wagner & Partners Stadion. Tussen 2008 en 2009 werd de naam veranderd naar het Fortuna Stadion, totdat in 2009 Trendwork Uitzendgroep de nieuwe naamgever werd van de thuisbasis.

Zij werden in 2013 afgelost door de Offermans Joosten Groep en na een jaar kreeg het stadion van Fortuna Sittard de naam die het in 2024 nog altijd draagt: het Fortuna Sittard Stadion. 

Welke grote verbouwingen zijn er sindsdien aan het Fortuna Sittard Stadion geweest of staan er gepland?

In de loop der jaren zijn er een aantal zaken veranderd aan de uiterlijke kenmerken van het stadion. Zo zijn er bij een eerste renovatie grondige werkzaamheden verricht aan de buitenkant, kwam er een tribune voor businessleden, een nieuw restaurant en een sporthotel. Onlangs besloot de club in samenwerking met sponsoren de toiletten onder de tribunes een opknapbeurt gegeven.

Welke activiteiten vinden er naast de wedstrijden van Fortuna Sittard nog meer in het Fortuna Sittard Stadion plaats?

Sittard vormde twee keer eerder het decor voor een vriendschappelijke interland van mannelijke teams, die uitkwamen voor het nationale elftal. Daarnaast is het ook met enige regelmaat de uitvalbasis van de Oranje Leeuwinnen, die al een aantal duels hebben gespeeld in het Fortuna Sittard Stadion. Daarnaast zijn er ook vergaderzalen aanwezig, die te huren zijn voor uiteenlopende activiteiten. 

  • Oranje Leeuwinnen
  • Saoedi-Arabië - België
  • Angola - Turkije

​Bijzonderheden Fortuna Sittard Stadion

Er kunnen in totaal 12,800 duizend supporters plaatnemen op de tribunes van het Fortuna Sittard Stadion. Met dat aantal beschikt de club over het één na grootste voetbalstadion uit de provincie. Roda JC uit Kerkrade speelt namelijk in het Parkstad Limburg Stadion onder toeziend oog van een slordige 20.000 supporters. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers