Wat staat er deze competitieronde 33 op het spel? Overzicht per wedstrijd

Vandaag worden er negen wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Wij zetten voor je op een rij wat er in de wedstrijden in speelronde 33 van de competitie op het spel staat. De aanvangstijd voor alle wedstrijden is 14.30 uur.

FC Emmen - Feyenoord

Het kampioenschap is binnen, dus staat er voor Feyenoord niets meer op het spel. De Rotterdammers kunnen nog evne nagenieten van een geweldig kampioensfeest.

Dit is anders voor FC Emmen. Op dit moment staan zij op de 16e plaats en dat betekent dat zij in de nacompetitie moeten vechten voor nog een jaar Eredivisie. Als zij dit willen voorkomen zullen zij punten moeten halen. De club staat één punt achter op Excelsior en vijf punten FC Volendam. 

PSV - SC Heerenveen

PSV staat momenteel tweede in de competitie. Bij winst op SC Heerenveen hebben zij deze plek veilig gesteld. Daarmee is dan ook hun plek in de groepsfase voor de Champions League veilig gesteld.

Voor sc Heerenveen staat er niets meer op het spel. Zij staan achtste op de ranglijst en zijn met 42 punten veilig. De achterstand op nummer zeven (de laagste positie die recht geeft op de Play-offs om Europees voetbal) is echter 9 punten en dus niet meer in te lopen, aangezien er na vandaag nog maar één competitieronde op het programma staat.

Ajax - FC Utrecht

Ajax staat momenteel derde in de competitie en voelt de hete adem van AZ in haar nek. De achterstand bedraagt maar twee punten en dus moet Ajax er vanmiddag vol tegenaan om de play-offs voor de Conference League te ontlopen. 

FC Utrecht staat zevende en heeft daarmee recht op een plek in de play-offs voor Europees voetbal. Daar kunnen zij zich rustig op voorbereiden, want zoals we zagen kan de nummer acht, SC Heerenveen hen niet meer inhalen.

NEC - AZ

NEC staat op de tiende plaats en is daarmee wel veilig, maar niet meer in de race voor Europees voetbal, dus ook zij kunnen vrijuit spelen. 

Dat geldt niet voor AZ. Zijj staan momenteel vierde in de competitie en kunnen daarmee Conference League voetbal halen. De voorsprong van nummer 3 (Ajax) bedraagt echter maar 2 punten, dus kan AZ zich nog rechtstreeks kwalificeren voor de derde voorronde van de Conference League als zij blijven winnen en Ajax vandaag of in de laatste ronden punten verliest.

FC Twente - RKC

Deze wedstrijd gaat voor FC Twente alleen nog om de plek op de ranglijst. De huidige vijfde plaats geeft recht op de play-offs voor Europees voetbal en dat geldt ook voor nummer zes Sparta, die nu 5 punten achter de Twentenaren staan.

RKC Waalwijk staat momenteel op de 9e plaats. Zij lopen geen gevaar voor nacompetitie of degradatie, maar kunnen zich ook niet meer voor de Play-offs om Europees voetbal kwalificeren.

Sparta - Cambuur

Ook bij Sparta - Cambuur staat er niet veel meer op het spel. Sparta speelt de play-offs voor Europees voetbal en kan hooguit van de zesde naar de vijfde plek op de ranglijst stijgen als FC Twente steken laat vallen. Cambuur staat laatste en kan degradatie niet meer ontlopen.

GA Eagles - Volendam

Go Ahead Eagles kan vrijuit voetballen, want met 37 punten en de 11e plek op de ranglijst zijn zij  veilig, maar is er geen uitzicht meer op de play-offs voor Europees voetbal.

FC Volendam staat momenteel 14e met 33 punten. Daarmee sttaan zij vijf punten boven FC Emmen. De Volendammers hebben dus vanmiddag nog punten nodig om de play-offs om promotie/degradatie definitief te ontlopen.

Vitesse - FC Groningen

Vitesse staat momenteel op de 13e plaats en heeft 6 punten voorsprong op FC Emmen.. Ook is het doelsaldo (-12 vs. -29) veel beter. Toch zal het een gerust gevoel zijn als Vitesse vanmiddag punten pakt en daarmee de play-offs om promotie/degradatie definitief ontloopt. 

FC Groningen is net als SC Cambuur al veroordeld tot degradatie. De Groningerss strijden vanmiddag dus om de sportiev eer.

Excelsior - Fortuna Sittard

Excelsior staat momenteel op de 15e plaats en maar één punt boven FC Emmen, daarmee ook maar één punt boven de play-offs om promotie/degradatie. 

Fortuna Sittard bevindt zich met de 12e plaats in het veilige niemandsland tussen play-offs voor Europees voetbal en play-offs voor promotie/degradatie. Zij kunnen dus vrijuit voetballen.

Ben jij benieuwd hoe de kansen voor de diverse ploegen liggen? Dit zijn de schattingen van experts.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers