Zonder club: deze topspelers zijn transfervrij op te pikken!

Met de transferzomer die afgelopen is, zijn er nog behoorlijk wat spelers die kunnen transfervrij worden opgepikt. Om welke spelers gaat het en wanneer is een speler transfervrij? Voetbalflitsen zet de grootste namen op een rijtje!

Wat betekent transfervrij?

Voetballers die zonder een contract zitten zijn transfervrij te noemen. Clubs hoeven bij een transfer dan géén transfersom neer te tellen. Door het Bosman-arrest van 1995 is het mogelijk voor voetballers om bij afloop van hun contract transfervrij naar een nieuwe club te vertrekken.

Wat is het Bosman-arrest?

In december 1995 deed het Europese Hof van Justitie uitspraak in de zaak rond voetballer Jean-Marc Bosman. De Belg eiste na het aflopen van zijn contract bij Club Luik vrijheid om naar een andere club te vertrekken, zonder een transfersom. Bosman kreeg gelijk en was het Bosman-arrest geboren.

Welke spelers zijn transfervrij?

Doordat hun contracten op 1 juli ten einde kwamen, zitten enkele spelers van behoorlijk formaat sinds deze zomer nog altijd zonder club.

Adrien Rabiot

De Fransman zit zonder club en zou niet misstaan in de selectie van menig topclub. Adrien Rabiot (29) speelde sinds 2010 voor de jeugd van Paris Saint-Germain en brak door in Parijs. In de zomer van 2019 pikte Juventus de middenvelder transfervrij op. Na vijf jaar mocht Rabiot ook transfervrij uit Turijn vertrekken en zit zo zonder club. De marktwaarde van Rabiot wordt geschat op 35 miljoen euro.

Anthony Martial

In de zomer van 2015 betaalde Manchester United 60 miljoen voor Anthony Martial (28), maar de transfer pakte nooit uit zoals gehoopt. Na 317 wedstrijden, 90 doelpunten en 47 assists is er deze zomer een eind gekomen aan de samenwerking, waardoor de Franse aanvaller zonder club zit. Ondanks dat hij transfervrij is, wordt Martial nog geschat op 10 miljoen euro.

André Gomes

Sinds deze zomer zit ook André Gomes zonder club. De 31-jarige middenvelder werd in de zomer van 2019 nog na een eerdere huurperiode voor 25 miljoen euro overgenomen van FC Barcelona, dat drie jaar eerder 37 miljoen euro voor hem over had. Nu staat zijn transferwaarde nog op 10 miljoen euro.

Mats Hummels

Borussia Dortmund moet verder zonder clubicoon Mats Hummels (35). De Duitse verdediger maakte mooie tijdens mee in het Signal Iduna Park en besloot deze zomer om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging. Zijn marktwaarde staat vandaag de dag op 5 miljoen euro, terwijl Dortmund hem in de zomer van 2019 nog voor 30,5 miljoen euro terughaalde van Bayern München.

Welke Nederlandse voetballers zijn transfervrij?

Enkele Nederlandse voetballers genieten van een transfervrije status. Zo zitten onder anderen Memphis Depay, Davy Klaassen, Patrick van Aanholt, Kevin Stootman en Timothy Fosu-Mensah. Dit zijn alle transfervrije Oranje-internationals.

Davy Klaassen

Na één seizoen vertrekt Davy Klaasen (31) alweer bij Inter. De middenvelder kwam een jaar geleden transfervrij over van Ajax en werd kampioen van Italië, maar kwam amper voor in het plan van Simone Inzaghi. Waar de toekomst van Klaassen en zijn vrouw Laura Benschop ligt, is nu afwachten. Ondanks zijn transfervrije status, wordt de middenvelder nog op 4 miljoen euro geschat.

Memphis Depay

Na anderhalf seizoen neemt Atlético Madrid alweer afscheid van Memphis Depay. De Madrilenen verlengen het aflopende contract van Depay (30) niet. Zo kan hij deze zomer transfervrij een nieuwe werkgever zoeken. Na zijn doorbraak bij PSV speelde Depay ook voor Manchester United, Olympique Lyon en FC Barcelona. In de winter van 2023 telde Atléti een bedrag van 3 miljoen euro neer voor Depay, die nu zelfs op 10 miljoen wordt geschat. De Oranje-international is overigens niet de enige Nederlander zonder club.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers