Scheidsrechter Van de Graaf besloot Alvarez te sparen: 'Dan is er een hoop gedoe'

Na afloop van Ajax - sc Heerenveen waren niet alleen de goede prestaties van de thuisclub onderwerp van gesprek. Ook ging het over scheidsrechter Edwin van de Graaf, die Edson Alvarez in de eerste helft besloot te sparen. De Mexicaan had voor het wegtrappen van de bal zijn tweede gele kaart kunnen krijgen, maar mocht op het veld blijven staan.

Met name Andries Noppert wond zich hierover op en werd in de rust uitgenodigd in de scheidsrechterskleedkamer voor uitleg. De kijker moest voor een verklaring wachten tot het einde van de wedstrijd. 'Ik bestrafte de overtreding voor het vasthouden en ik had in de gaten dat hij de bal nog een slinger gaf', zo blikte de leidsman terug voor de camera van ESPN.

Ook na afloop stond de scheidsrechter van dienst nog achter zijn beslissing. 'Ja, daar zou je geel voor kunnen geven, je mag de bal natuurlijk niet wegspelen, maar ik vind dat je het met één kaart af kunt doen. De achterliggende gedachte achter het wegschieten van de bal is dat je het spel eruit haalt. Dat gebeurde sowieso niet, omdat ik de tijd nam om de administratie op orde te maken en de VAR ernaar keek.'

'Het spel lag sowieso stil', vervolgde hij. 'Ik wilde hier geen tweede gele kaart voor geven. Dan is er een hoop gedoe en heb ik heel wat uit te leggen. Álvarez speelde met vuur, dus hij liep het risico dat hij werd weggestuurd met een tweede gele kaart. Als je het volgens het boekje doet is dat de uitkomst en normaal gesproken fluit ik volgens het boekje, maar hopelijk is er ruimte om een wedstrijd op deze manier onder controle te houden.'

Noppert kreeg in de rust een bondigere verklaring. 'Ik zei: bij Ajax doe ik het niet en bij jullie ook niet. Dat moeten ze van me aannemen en dat is lastig. Zij vonden het een tweede gele kaart. Andersom zouden ze hem ook niet willen. Ik heb Noppert zelf uitgenodigd voor uitleg', besluit Van de Graaf.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘Ajax - SC Heerenveen’

Schreuder snapt 'beetje gefrustreerde' Brobbey, maar kan het niet accepteren

Samenvatting: Ajax - SC Heerenveen

Brobbey over reserverol: "Ik was wel een beetje gefrustreerd"

Noppert: "Ajax heeft vaak een streepje voor bij scheidsrechter"

Schreuder brengt goed nieuws over Bassey: "Het valt gelukkig mee"

Ajax en SC Heerenveen op Rapport: drie uitblinkers aan Amsterdamse zijde, Noppert scoort onvoldoende

Ajax-fans wijzen man van de wedstrijd aan na zege op SC Heerenveen: "Ouderwets goed vanavond"

Kudus toont zijn klasse: Ghanees scoort twee keer na rust

Noppert krijgt ervan langs na openingsfase tegen Ajax: "Oranje-onwaardig"

'Mister 1-0' slaat toe: Klaassen kopt Ajax op voorsprong tegen SC Heerenveen