Verrassend: dit doet Royston Drenthe nu

De voetballoopbaan van Royston Drenthe is heel bijzonder, maar nu het eind van zijn carrière in zicht komt bereidt hij zich voor op de toekomst. Daarbij maakt hij een verrassende keuze en is al een tijdje werkzaam in de zorg. 

De bijzondere loopbaan van Royston Drenthe

Via Excelsior kwam Royston Drenthe bij Feyenoord. Hier haalde hij het Nederlands Elftal en speelde hij zich in de kijker. Al na één seizoen werd hij voor 14 miljoen gekocht door Real Madrid.

Hier wist hij niet te slagen. Er volgde verhuurperiodes bij Hércules Alicante en Everton. Toen zijn contract bij Real Madrid afliep leek zijn loopbaan vroeg te eindigen. Na ruim een half jaar zonder club dook hij op bij Alania, waarna hij naar Engeland vertrok. Via Reading en Sheffield Wednesday kwam hij in de Turkse competitie terecht. FC Baniyas in de Verenigde Arabische Emiraten was zijn volgende club, waarna weer een clubloze periode volgde.

Toch bleef het voetbal trekken. Via de zondag-amateurs van Xerxes wist hij een contract bij Sparta af te dwingen. Na een korte tussenstop bij Kozakken Boys verhuisde hij weer naar Spanje, waar hij opleefde bij Racing Murcia en Real Murcia. Zo werd deze wereldgoal driftig gedeeld op social media. Zijn laatste buitenlandse avontuur was bij Racing Mérida, maar inmiddels is hij weer terug bij de amateurs van Kozakken Boys.

Hier is de inmiddels 36-jarige wereldreiziger in het voetbal naar eigen zeggen weer wedstrijdfit. Hij hoopt in seizoen 2023 - 2024 nog een jaar in de eerste selectie te spelen.

Wat gaat Royston Drenthe na zijn carrière doen?

Naast zijn voetballoopbaan heeft Drenthe altijd bijzondere activiteiten gehad. Zo probeerde hij het als rapper, kledingverkoper en eigenaar van een restaurant, maar dat liep niet goed af. Ondanks de miljoenen die hij verdiende werd hij zelfs failliet verklaard.

In een recent interview met de NOS vertelt Drenthe dat hij voor de toekomst geen plannen in de schijnwerpers heeft. Hij is namelijk al een aantal jaar opleidingen en cursussen in de zorg aan het volgen. Daarmee treedt hij in de voetsporen van zijn moeder en tante, die ook in de zorg werken. 

Inmiddels heeft hij al praktijkervaring opgedaan met de zorg voor dementerende ouderen en dat bevalt. Hij voelt dat het werk hem als persoon verrijkt en beter maakt. Het plan is dan ook dat hij als zzp'er in de zorg aan de slag gaat naast het voetbal bij Kozakken Boys. 

Op 2 augustus was de oud-voetballer te gast bij De Oranjezomer en vertelde hij over zijn huidige werkzaamheden en het verleden met miljoenen euro's. Een openhartige Drenthe vertelt eerlijk over zijn ervaring met het geld en noemt zelfs bedragen. "Als je zo jong bent en je ziet zoveel nullen op je rekening, denk je wel: we made it. Maar eigenlijk weet je op dat moment nog helemaal niet wat je met al dat geld moet doen. Je hebt er geen verstand van. "Ik kreeg eerst tekengeld, dat was vijf ton. Bij Real Madrid word je uitbetaald in juni en januari en in mijn eerste jaar verdiende 1,6 miljoen euro."

Over zijn werk in de zorg is hij nog altijd lovend en tegenwoordig verdient hij zijn geld als zorgondersteuner en beveiliger. Eigenlijk zijn wij van toepassing als er ergens extra mankracht nodig is in een psychiatrische inrichting. Op het moment dat er cliënten zijn die op dat moment niet handelbaar zijn, ondersteunen wij", vertelt hij. "Toen ik terugkwam uit Murcia kwam ik in een dal terecht en dat had geen goed effect op mij. Een vriend van mij doet dit werk al langer en toen ben ik cursussen gaan doen. Ik weet niet of ik natuurlijk overwicht heb, maar ik merk wel dat ik voor een glimlach kan zorgen."

Daarmee volgt er weer een bijzonder hoofdstuk in de loopbaan van één van de duurste uitgaande Feyenoord-transfers ooit.

Ook interessant