NRC spreekt dertig ingewijde bij Feyenoord: Enorme angstcultuur op Varkenoord, club in machtsgreep

Het gaat helemaal niet goed met de jeugdopleiding van Feyenoord, zo blijkt uit een groot artikel dat NRC zaterdagochtend heeft gepubliceerd. Tussen 2010 en 2015 werd de jeugdopleiding van de Rotterdammers verkozen tot beste van Nederland. Nu is het een andere wereld op Varkenoord, is de conclusie van de krant van gesprekken met dertig betrokkenen.  

'De sfeer bij de Feyenoord Academy wordt "verziekt" en "onveilig" genoemd', schrijft NRC. Richard Grootscholten, voormalig hoofd jeugdopleiding, moest in 2018 vertrekken. Volgens een 'ingewijde hoog in de organisatie' is het 'ontploft' op Varkenoord. Discussies binnen de jeugdopleiding zouden worden gevoerd op basis van de hiërarchie en niet op de inhoud. Volgens een jeugdtrainer zou Feyenoord in een houdgreep zitten van kopstukken Gaston Taument, Ulrich van Gobbel, Jeffrey Oost, James van der Kraan, Glenn van der Kraan en Cor Adriaanse. 

Grootscholten

Grootscholten wordt in 2016 aangesteld als Feyenoord begrijpt dat er nieuwe elan nodig is binnen de jeugdopleiding. Hij wil vernieuwen, maar wordt tegengewerkt. "De hesjes met het gps-systeem laten trainers soms bewust binnen liggen", vertelt een bron aan het NRC. Trainers zijn ondertussen niet bereid om hun kennis bij te spijkeren. 

In 2017 presenteert Grootscholten een nieuw plan voor de jeugdopleiding dat binnen een groot deel van de club enthousiast wordt ontvangen. Een deel van de 'jonge trainers' vindt de ontwikkelingen niet snel genoeg gaan en stelt dat Grootscholen zijn oren teveel laat hangen naar de oude garde. "Hij was zich aan het positioneren", zegt een betrokkene. "Hij verloor grip."

Grootscholten raakt zijn gezag kwijt. De oude garde luistert niet naar hem en drijft achter zijn rug spot met Grootscholten. Als Sjaak Troost zijn intreden maakt binnen de Raad van Commissarissen is het einde nabij voor het hoofd van de jeugdopleiding. Troost voert gesprekken met betrokken en hoort dat Grootscholten niet functioneert. 

Angstcultuur

Het NRC schrijft: "Troost deelt zijn bevindingen met technisch directeur Van Geel en algemeen directeur Jan de Jong. Zij zijn verrast door de "heftigheid van de kritiek" maar leggen diens bevindingen naast zich neer." Grootscholten mag blijven en zijn contract wordt zelfs met twee jaar verlengd. Zeven maanden later moet hij alsnog vertrekken na een brandbrief van de oude garde. "Het machtsblok van de ervaren trainers is zo sterk dat niemand Grootscholten durft te beschermen", aldus NRC. 

Stanley Brard wordt aangesteld als opvolger van Grootscholten. Door bronnen wordt gesproken van een 'vooropgezet plan'. "Zolang het groepje waar het om draait blijft zitten, komen ze nooit een steek verder", zegt een ingewijde.