Alle 8 mei-trauma's van Ajax; opnieuw dieptepunt toegevoegd

Ajax zal niet alleen seizoen 2022/23 snel willen vergeten, maar de datum 8 mei gaat al jaren gepaard met nare gebeurtenissen voor de Amsterdammers. Zo werd er op deze dag in 2011 een bekerfinale verloren, in 2016 gaf Ajax in de laatste speelronde de titel weg en er werd in 2019 in de absolute slotfase verloren van TottenHam Hotspur in de halve finale van de UEFA Champions League. Er komt in 2023 echter weer een nieuw dieptepunt bij..

Geboorte Deyverson (1991)

Deyverson, de plaaggeest van Ajax in de achtste finale van de Europa League in 2020. De Braziliaanse spits was tijdens het Europese tweeluik één keer trefzeker, maar dat is niet de reden dat Ajacieden hem verafschuwen. Deyverson gedroeg zich in het Europa League-duel namelijk vrij vervelend: veel schwalbes maken, klagen bij de scheidsrechter en vervelende overtredingen begaan.

Samenvatting Ajax - Getafe (TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Bekerfinale tegen FC Twente (2011)

Op zondag 8 mei 2011 stonden FC Twente en Ajax tegenover elkaar in de finale van de KNVB Beker. Het Ajax van Frank de Boer stond al na veertig minuten op een 0-2 voorsprong dankzij treffers van Demy de Zeeuw en Lorenzo Ebecilio.

FC Twente ging echter niet bij de pakken neerzitten en kwam vlak voor én na rust tot scoren via Wout Brama en Theo Janssen. Na negentig minuten spelen stond het nog altijd 2-2, waardoor er een verlenging op het programma stond. In de 118e minuut kopte invaller Marc Janko raak en bezorgde de ploeg van Michel Preud’homme de dennenappel.

Bekerfinale Ajax - FC Twente 2010/2011 (TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Kampioensduel met De Graafschap (2016)

Ajax reisde op de laatste speeldag van het seizoen 2015/2016 af naar Doetinchem voor het duel met De Graafschap. De Amsterdammers stonden bovenaan, maar hadden evenveel punten als PSV. De Eindhovenaren speelden tegen PEC Zwolle en moesten met minimaal zeven doelpunten verschil winnen, om zich te kronen tot landskampioen.

Ajax kwam nog wel snel op voorsprong door Amin Younes, maar zag Bryan Smeets in de 55e minuut scoren: 1-1. De ploeg van Frank de Boer ging op zoek naar de voorsprong, maar tevergeefs. PSV won wél en werd zodoende landskampioen.

Titelstrijd in het seizoen 2015/2016 (TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Halve finale Champions League (2019)

Het meest recente 8 mei-trauma speelde zich af tijdens het Champions League-seizoen in 2018/2019. Door zeges op Real Madrid en Juventus stond Ajax voor het eerst sinds 1997 in de halve finale van de Champions League, waarin de ploeg van Erik ten Hag het opnam tegen Tottenham Hotspur. Het heenduel in Londen won Ajax met 0-1 dankzij een vroeg doelpunt van Donny van de Beek.

Tijdens de return op 8 mei leek Ajax zich met speels gemak te plaatsen voor de Champions League-finale. Na 35 minuten stonden de Ajacieden namelijk op een 2-0 voorsprong. Na rust stortte de verdediging van Ajax helemaal in. Lucas Moura schoot in de 55e en 55e minuut de 2-1 en de 2-2 binnen, waardoor Spurs nog maar één doelpunt nodig had om zich te plaatsen voor de finale. Die treffer viel uiteindelijk in de slotseconden, nota bene door Moura.

Highlights van Ajax - Tottenham Hotspur (TEKST GAAT VERDER ONDER VIDEO)

Slechts derde op Eredivisie-ranglijst (2023)

Seizoen 2022/23 is voor iedereen die de club een warm hart toedraagt een moeizame periode, maar ook hier is 8 mei een dag die weinig positiefs nieuws heeft voor de Amsterdammers. In het weekend voorafgaand aan deze datum verspeelde Ajax opnieuw twee punten en daardoor lijken zij dit seizoen op de derde plaats te gaan eindigen. Na het verliezen van de bekerfinale, het ontslag van Schreuder en de dramatische campagne in Europa lijkt de gifbeker na het 'behalen' van de derde plek helemaal leeg..