Alex Kroes gestart in Amserdam: deze Ajax-problemen moet hij oplossen

Na een periode zonder kapitein aan het schip is er eindelijk goed nieuws bij Ajax. Alex Kroes is namelijk op 15 maart begonnen aan zijn klus als algemeen directeur in de Johan Cruijff ArenA. De Amsterdammers kampen met een aantal problemen en hoofdpijndossiers. Dit is wat de nieuwe beleidsbepaler moet op gaan lossen!

Alex Kroes aan de slag bij Ajax

In gesprek met De Telegraaf vertelde Kroes dat hij verheugd is om eindelijk te starten aan zijn klus. In verband met een clausule in zijn AZ-contract, waarin een concurrentiebeding was opgenomen, duurde het enige tijd voordat de eerste dag van de algemeen directeur aanbrak. "Het is mijn doel om samen met mijn collega’s opnieuw mooie tijden met onze club te gaan beleven. De komende tijd staat in het teken van een duidelijke structuur neerzetten, richting geven en rust creëren. Het gaat om samen opleiden, ontwikkelen en winnen. Maar ook om plezier en impact maken.”

Amsterdammers hebben nieuwe hoofd jeugdopleiding nodig

Eén van zijn taken zal zijn om op korte termijn de zaken rondom een hoofd jeugdopleiding beter weg te zetten. Saïd Ouaali besloot eerder dit seizoen om te vertrekken en daardoor nam Edmond Claus op interim-basis zijn takenpakket over. De komst van Martijn Beuker, als directeur voetbal, gaat ook invloed hebben op de invulling. Volgens Voetbal International gaat de nieuwe HJO-zaken regelen rondom het vervoer, de velden en schoolverplichtingen van de jongelingen. Beuker zal inhoudelijk sturing gaan geven aan de functie.

Aanstellen nieuwe technisch directeur

Kelvin de Lange schoof na het vertrek van Sven Mislintat door. De hoofdscout van de Amsterdammers nam de functie van de 'Data Duitser' over en verlengde onder andere het contract van Jorrel Hato. Voetbal International weet te melden dat De Lange geen optie is voor de lange termijn en er gekeken wordt naar mensen vanuit de 'RedBull-hoek'. Er worden geen namen genoemd. Het medium meldt ook dat het onduidelijk is in hoeverre deze functie prioriteit heeft, omdat Kroes zelf de rol ook kan combineren met zijn functie als algemeen directeur.

Ajax-selectie opnieuw in balans brengen

Daarnaast zijn er deze zomer twaalf nieuwelingen naar de Johan Cruijff ArenA gehaald en géén van deze spelers heeft tot dusver een verpletterende indruk achtergelaten. Een groot deel van deze miljoenenaankopen zouden deze zomer alweer kunnen verkassen en het is aan Alex Kroes de taak om te kijken welke spelers voldoende potentie hebben om bij Ajax te blijven. Naast de selectie in balans brengen zal hij datzelfde moeten doen met de salarishuishouding.

Wie wordt volgend seizoen de trainer van Ajax?

Dan is er nog een hoofdpijndossier: het trainerschap. Op dit moment staat John van 't Schip als interim-manager voor de groep, maar de resultaten zijn onder zijn leiding niet beter geworden. De Amsterdammers bekleden de vijfde plek op de Eredivisie-ranglijst en zijn uitgeschakeld in Europa en in het nationale bekertoernooi. Dit zijn alle opties!