Van Basten ziet structureel probleem in Nederlands voetbal

Marco van Basten heeft zich wederom kritisch uitgelaten over Oranje. De oud-bondscoach vindt dat de spelers harder op elkaar moeten zijn en ziet een probleem in het hedendaags voetbal.

Van Basten over opleidingsinstituten

"Tegenwoordig hebben ze allemaal hele mooie, georganiseerde trainingsmethodes en mooie opleidingsinstituten," vertelt Van Basten aan tafel bij NOS Studio Fußball. "Ja, het is allemaal mooi geregeld en mooie plaatjes. Iedereen is leuk en vriendelijk, maar het worden allemaal uitvoerders. Het worden allemaal soldaten. Maar als er iets gebeurt, dan staan de soldaten te kijken van: ‘Wat moeten we nu doen?’ Uiteindelijk moet het werk geregeld worden op het veld. En dat zie ik heel weinig, en dat komt door de maatschappij nu en al die opleidingsinstituten die alles voorkauwen."

Van Basten over toen en nu

De oud-prof vergelijkt het verschil tussen vroeger en nu. "Vroeger op straat ging het heel anders. Dan kreeg je een schop en werd je onderuitgehaald. En dan had je dat soort mensen nodig die in het veld ook het verschil maakten. Want je had een klerelijer nodig, je had een leider nodig die de beuk erin gooide." Kijkers genoten van zijn betoog, zo valt te lezen.

Feyenoord-doelman vertrekt