De Ligt naar Bayern München: Deze Nederlanders gingen hem voor

Matthijs de Ligt is na Ryan Gravenberch de tweede Nederlander die deze zomer de overstap maakt naar Bayern München. Het is nog afwachten tot de verdediger gepresenteerd wordt bij zijn nieuwe werkgever, maar diverse voetbaljournalisten weten het zeker: De Ligt vertrekt voor ongeveer 80 miljoen euro van Juventus naar Bayern München. De Oranje-international is niet de eerste Nederlander die uit zal komen voor de Duitse topclub. In München gingen al negen landgenoten De Ligt voor. Dit zijn alle Nederlanders die uitkwamen voor Bayern München.

Matthijs de Ligt

Na een succesvolle periode bij Ajax veruilde Matthijs de Ligt in 2019 Ajax voor Juventus. In Italië bleef de verdediger volgens velen hangen op hetzelfde niveau en schommelde de Nederlander in zijn eerste periode tussen bank en basis. Bij Bayern München hoopt De Ligt, die nog altijd nog maar 22 jaar oud is, op te bloeien.

Ryan Gravenberch

Na twaalf jaar laat Ryan Gravenberch Ajax achter zich. Voor een bedrag van zo´n negentien miljoen euro verkast de middenvelder, samen met zijn mysterieuze vriendin, naar Bayern München. In Duitsland krijgt Gravenberch te maken met hevige concurrentie, maar hoopt hij snel een basisplaats te veroveren.

Arjen Robben

Met ruim 300 wedstrijden is Arjen Robben de Nederlander die het meeste in actie kwam voor Bayern. De legendarische aanvaller maakte in 2009 de overstap van Real Madrid naar München. In tien jaar tijd speelde Robben 309 wedstrijden voor Bayern, waarin hij goed was voor 144 doelpunten en 101 doelpunten. Met Bayern veroverde Robben acht landstitels, vijf bekers, vier supercups, één Champions League, één FIFA Club World Cup en één keer de UEFA Supercup.

Joshua Zirkzee

De meest recentste Nederlander in dienst van Bayern München in Joshua Zirkzee. De jeugdinternational doorliep de jeugdopleidingen van ADO en Feyenoord, voordat hij in 2017 naar die van Bayern vertrok. In december 2019 volgde zijn debuut in het eerste. Zirkzee moest het vooral doen met wedstrijden in het tweede en huurperiodes. Zijn teller staat na zijn debuut op zeventien wedstrijden, vier doelpunten en een assist. Desondanks heeft Zirkzee al flink wat prijzen op zijn naam staan met Bayern: twee landskampioenschappen, één beker, één Champions League en één UEFA Supercup.

Edson Braafheid

De laatste Nederlander die de directe overstap van de Eredivisie naar Bayern München maakte was tot voor kort Edson Braafheid. In de zomer van 2009 nam Bayern de verdediger voor twee miljoen euro over van FC Twente. De tienvoudig international speelde slechts negentien wedstrijden voor Bayern, dat hem in 2010 voor een half jaar verhuurde aan Celtic. Met Bayern won Braafheid in 2010 de dubbel, door zowel de beker als het landskampioenschap te veroveren. In 2011 vertrok Braafheid transfervrij uit München, voor een overstap naar Hoffenheim.

Mark van Bommel

In 2006 telde Bayern München zes miljoen neer voor Mark van Bommel, die overkwam van FC Barcelona. De middenvelder speelde vervolgens 4,5 jaar in de Bundesliga. Van Bommel kwam 123 wedstrijden uit voor Bayern en tekende daarin voor elf doelpunten en vijftien assists. In dienst van de Duitsers veroverde Van Bommel twee bekers, twee landskampioenschappen en één keer de Ligapokal. In 2011 vertrok Van Bommel naar AC Milan.

Roy Makaay

In 181 wedstrijden wist Roy Makaay 103 keer te scoren voor Bayern München. De 43-voudig international maakte in de zomer van 2003 de overstap van Deportivo La Coruña naar Duitsland. Met Bayern kende Makaay veel successen. Zo veroverde de oud-spits twee landskampkampioenschappen en twee bekers (beide in zowel 2005 als 2006) en een keer de Ligapokal. Na vier jaar verliet Makaay de Duitse topclub. Feyenoord nam hem in 2007 voor vijf miljoen overnam.

Nederlanders bij Bayern München

Buiten de zes bovenstaande Nederlanders die deze eeuw in dienst van Bayern München speelde, deden nog drie andere landgenoten hetzelfde. De eerste die dat deed was Willem Hesselink. In 1902 vertrok Hesselink naar München voor zijn studie. Daar melde de 1-voudig international zich aan bij Bayern. Binnen een jaar tijd was Hesselink zowel actief als speler, trainer en voorzitter van de club. Hesselink zette de basis voor de tegenwoordig Europese supermacht. Onder de Nederlander groeide het ledenaantal explosief. Verder lag hij de basis voor de jeugdopleiding van Bayern. Na zijn studie keerde Hesselink in 1905 terug naar Arnhem. Pas 73 jaar later maakte de tweede Nederlander de overstap naar Bayern. Martin Jol kwam in 1978 over van ADO Den Haag. Zijn verblijf in München zal van korte duur zijn, want na jaar vertrekt Jol naar FC Twente. In 1991 koos Jan Wouters voor een avontuur bij Bayern, dat hem destijds overnam van Ajax. Wouters schopte het tot 66 wedstrijden en een landstitel, voordat hij in 1994 de overstap maakte naar PSV.