Xavi Simons kan naar Bayern München: deze Nederlanders gingen hem voor

Xavi Simons kan deze zomer de overstap naar Bayern München maken, zo weten diverse media te melden. De Oranje-international zal niet de eerste Nederlander zijn die uit zal komen voor de Duitse topclub. In München gingen al elf landgenoten Simons voor. Dit zijn alle Nederlanders die uitkwamen voor Bayern München.

Welke Nederlanders bij Bayern München?

Bayern München heeft een rijke historie aan Nederlanders bij de club. Niet alleen kende het successen onder Louis van Gaal, maar ook met enkele voetballers. In totaal droegen al elf Nederlandse spelers de shirts van Bayern München.

Matthijs de Ligt

Na een succesvolle periode bij Ajax verruilde Matthijs de Ligt in 2019 Ajax voor Juventus. In Italië bleef de verdediger volgens velen hangen op hetzelfde niveau en schommelde de Nederlander in zijn eerste periode tussen bank en basis. Bij Bayern München hoopte De Ligt, die nog altijd nog maar 24 jaar oud is, op te bloeien. Maar ook in München is hij nog altijd niet verzekerd van een basisplaats.

Daley Blind

In de winter van 2023 vertrok Daley Blind bij Ajax. De veelzijdige verdediger maakte later transfervrij de overstap naar Bayern München en kwam slechts vijf keer in actie. Met Bayern kroonde Blind zich tot landskampioen, voordat hij na een half jaar naar Girona FC vertrok.

Ryan Gravenberch

Na twaalf jaar laat Ryan Gravenberch Ajax achter zich. Voor een bedrag van zo´n negentien miljoen euro verkast de middenvelder, samen met zijn vriendin, naar Bayern München. In Duitsland kreeg Gravenberch te maken met hevige concurrentie en kon geen basisplaats veroveren. Na slechts 34 optredens, één doelpunt en assist, vertrok Gravenberch in de zomer van 2023 naar Liverpool.

Arjen Robben

Met ruim 300 wedstrijden is Arjen Robben de Nederlander die het meeste in actie kwam voor Bayern. De legendarische aanvaller maakte in 2009 de overstap van Real Madrid naar München. In tien jaar tijd speelde Robben 309 wedstrijden voor Bayern, waarin hij goed was voor 144 doelpunten en 101 doelpunten. Met Bayern veroverde Robben acht landstitels, vijf bekers, vier supercups, één Champions League, één FIFA Club World Cup en één keer de UEFA-Supercup.

Joshua Zirkzee

Voordat Joshua Zirkzee in 2017 de overstap naar Bayern München maakte, doorliep hij de jeugdopleidingen van ADO Den Haag en Feyenoord. In december 2019 volgde zijn debuut in de hoofdmacht van de Duitse topclub. In de loop der jaren moest Zirkzee het vooral doen met wedstrijden in het tweede elftal en huurperiodes. Medio 2022 vertrok de pas 21-jarige aanvaller definitief uit de Allianz Arena voor een avontuur bij Bologna. In Italië bloeide Zirkzee helemaal op en maakte in de zomer van 2024 een miljoenentransfer naar Manchester United.

Desondanks dat Zirkzee niet doorbrak in München, heeft hij flink wat prijzen op zijn naam staan met Bayern: twee landskampioenschappen, één beker, één Champions League en één UEFA Supercup. In de zeventien wedstrijden voor het eerste, was hij goed voor vier doelpunten en één assist.

Edson Braafheid

De laatste Nederlander die de directe overstap van de Eredivisie naar Bayern München maakte was tot voor kort Edson Braafheid. In de zomer van 2009 nam Bayern de verdediger voor twee miljoen euro over van FC Twente. De tienvoudig international speelde slechts negentien wedstrijden voor Bayern, dat hem in 2010 voor een half jaar verhuurde aan Celtic. Met Bayern won Braafheid in 2010 de dubbel, door zowel de beker als het landskampioenschap te veroveren. In 2011 vertrok Braafheid transfervrij uit München, voor een overstap naar Hoffenheim.

Mark van Bommel

In 2006 telde Bayern München zes miljoen neer voor Mark van Bommel, die overkwam van FC Barcelona. De middenvelder speelde vervolgens 4,5 jaar in de Bundesliga. Van Bommel kwam 123 wedstrijden uit voor Bayern en tekende daarin voor elf doelpunten en vijftien assists. In dienst van de Duitsers veroverde Van Bommel twee bekers, twee landskampioenschappen en één keer de Ligapokal. In 2011 vertrok Van Bommel naar AC Milan.

Roy Makaay

In 181 wedstrijden wist Roy Makaay 103 keer te scoren voor Bayern München. De 43-voudig international maakte in de zomer van 2003 de overstap van Deportivo La Coruña naar Duitsland. Met Bayern kende Makaay veel successen. Zo veroverde de oud-spits twee landskampioenschappen en twee bekers (beide in zowel 2005 als 2006) en een keer de Ligapokal. Na vier jaar verliet Makaay de Duitse topclub. Feyenoord nam hem in 2007 voor vijf miljoen overnam.

Overige Nederlanders bij Bayern München

Buiten de zes bovenstaande Nederlanders die deze eeuw in dienst van Bayern München speelde, deden nog drie andere landgenoten hetzelfde. De eerste die dat deed was Willem Hesselink. In 1902 vertrok Hesselink naar München voor zijn studie. Daar melde de 1-voudig international zich aan bij Bayern. Binnen een jaar tijd was Hesselink zowel actief als speler, trainer en voorzitter van de club. Hesselink zette de basis voor de tegenwoordig Europese supermacht. Onder de Nederlander groeide het ledenaantal explosief. Verder lag hij de basis voor de jeugdopleiding van Bayern. Na zijn studie keerde Hesselink in 1905 terug naar Arnhem. Pas 73 jaar later maakte de tweede Nederlander de overstap naar Bayern. Martin Jol kwam in 1978 over van ADO Den Haag. Zijn verblijf in München zal van korte duur zijn, want na jaar vertrekt Jol naar FC Twente. In 1991 koos Jan Wouters voor een avontuur bij Bayern, dat hem destijds overnam van Ajax. Wouters schopte het tot 66 wedstrijden en een landstitel, voordat hij in 1994 de overstap maakte naar PSV.

Wordt Xavi Simons de volgende Nederlander in dienst van Bayern München?

Feyenoord-doelman vertrekt