Zo presteerden de aanwinsten van Feyenoord dit seizoen

Feyenoord moest afgelopen seizoen flink aan de bak om het vertrek van enkele sterkhouders op te vangen en de selectie te versterken. De luktte aardig; Feyenoord verwelkomde zestien nieuwe gezichten. Uiteindelijk kroonde Feyenoord zich tot landskampioen van Nederland. Tijd om de aanwinsten onder de loep te nemen.

Verdedigende aankopen Feyenoord

Als stand-in van Justin Bijlow huurde Feyenoord deze zomer Timon Wellenreuther van RSC Anderlecht. In totaal kwam de doelman veertien keer in actie voor de Rotterdammers. Twee keer hield hij zijn doel schoon en negentien keer moest hij vissen. Deze zomer trok Feyenoord de Duitser definitief aan. Een minder succesvolle zomerhuurling was Fredrik Björkan. De Noor kwam in de zomer op huurbasis over van Hertha BSC, maar mocht na slechts één optreden in een half jaar alweer vertrekken. Het bleef niet bij twee verdedigende huurlingen, want ook Jacob Rasmussen kwam tijdelijk over. De centrale verdediger speelde twaalf wedstrijden voor Feyenoord en keert deze zomer weer terug naar Fiorentina.

Voor Marcos López trok Feyenoord wél de portemonnee. Zo maakte het 1,2 miljoen over aan San Jose. De linksachter kwam tot 28 optredens, waarin hij goed was voor twee assists. Een stuk meer had Feyenoord over voor David Hancko, die voor zes miljoen over kwam van Sparta Praag. De centrale verdediger groeide uit tot vaste kracht in het elftal van Arne Slot, waarvoor hij in zijn debuutseizoen uitkwam tot 45 wedstrijden. Hierin zorgde de Slowaak voor vier doelpunten en vijf assists. In Mats Wieffer haalde Feyenoord een aanwinst dichter bij huis binnen. De talentvolle middenvelder kwam over van stadsgenoot Excelsior, dat ruim een half miljoen euro voor hem ving. Het bleek een koopje te zijn voor Feyenoord. Wieffer is momenteel niet meer weg te denken uit de basis van Feyenoord en schopte het tot zijn debuut in Oranje. In 37 wedstrijden voor Feyenoord kwam Wieffer tot drie doelpunten en zeven assists. In de winter kwam ook nog eens Neraysho Kasanwirjo naar Feyenoord, dat twee miljoen overmaakte aan FC Groningen. In een half seizoen kwam de centrale verdediger tot zeven wedstrijden. Het transferrecord verbrak Feyenoord afgelopen zomer met de komst van Quinten Timber, die voor 7,4 miljoen overkwam van FC Utrecht. De middenvelder kwam 31 keer in actie, waarin hij goed was voor zowel drie doelpunten als assists.

Aanvallende aankopen Feyenoord

In de aanvallende linie raakte Feyenoord in Luis Sinisterra en Cyriel Dessers twee sterkhouders van vorig seizoen kwijt. Daardoor ging het op zoek naar de nodige vervangers. Dat lukte aardig, Feyenoord verwelkomde maar liefst acht nieuwe aanvallers. In de punt van de aanval kwam Danilo transfervrij over van Ajax. De Braziliaan moest uiteindelijk de concurrentie aangaan met Santiago Gimenez, die voor vier miljoen over kwam van CD Cruz Azul. Het was uiteindelijk de Mexicaan die de eerste spits van Feyenoord. In 45 wedstrijden was Gimenez 23 keer trefzeker, waar de teller van Danilo op veertien doelpunten in 45 optredens kwam te staan.

Op de flanken kwamen er ook twee versterkingen bij. IgorPaixão was de volgende Zuid-Amerikaan die naar Rotterdam-Zuid vertrok. De Braziliaan maakte voor vijf miljoen de overstap van Coritiba FC. In 37 optredens schopte de aanvaller het tot negen doelpunten en zes assists. Naast Paixão trok Feyenoord ook de portemonnee voor Javairô Dilrosun. Vier miljoen maakte het over aan Hertha BSC. In 43 optredens kwam de 1-voudig international tot zes doelpunten en acht assists. Een vergelijkbaar aantal stond op de teller van OussamaIdrissi, die als huurling van Sevilla op acht assists en zeven doelpunten in 38 wedstrijden kwam. Of er een langer verblijf voor de Marokkaan in zit, is nog maar de vraag.

Voor SebastianSzymanski lijkt dit wel het geval, die op huurbasis overkwam van Dinamo Moskou en gelijk uitgroeide tot een van de sterkhouders. De Pool kwam veertig keer in actie voor Feyenoord en zorgde voor tien doelpunten en zeven assists. Feyenoord heeft een koopoptie van ongeveer tien miljoen, wat een flink bedrag is. Feyenoord liet het niet bij de eerder genoemde Zuid-Amerikanen, want ook EzequielBullaude werd aangetrokken. De Argentijn kwam voor twee miljoen over van Godody Gruz en kwam in vijftien optredens niet verder dan één doelpunt en twee assists. De teller van MohamedTaabouni bleef steken op 97 speelminuten in vijf wedstrijden. De aanvaller, transfervrij overgekomen van AZ, wist hierin niet te scoren of een assist te leveren.

Feyenoord-doelman vertrekt