Henk de Jong vertelt over moeilijke periode: "Had geen leven meer"

Henk de Jong groeide als trainer van De Graafschap en SC Cambuur uit tot knuffelbeer van Nederland. Met zijn immer vriendelijke voorkomen en grappige uitspraken werd de goedlachse trainer een graag geziene gast op de Nederlandse televisie. Het was dan ook een mokerslag toen hij noodgedwongen zijn taken moest neerleggen, omdat hij een cyste in zijn hoofd had.

"Ze hebben het middelste deel van de cyste weggeknipt, maar de zijkanten fladderen nog wat. Die zijn vergroeid met de zenuwen", vertelt De Jong in de Sportcast van Omrop Fryslân. De trainer stopte begin dit seizoen als trainer van Cambuur, omdat hij dit fysiek niet meer aankon.

De Jong moest namelijk een operatie ondergaan en dit was niet de minste: "Je kunt doodgaan. Het klinkt wel hard wat ik zeg, maar ik dacht: niet zeuren, ik moet me erbij neerleggen en geloven in de artsen. En dan zie ik het wel." 

Na de operatie is De Jong weer zichzelf: "Ik kan hier gewoon zitten, kan overal heen en weer en hoef niet steeds naar bed." Dit klinkt heel normaal, maar dat was het zeker niet: "Ik kon niets meer. In de tijd net voor de operatie sliep ik twintig van de 24 uur. Ik had geen leven meer, want ik kon geen prikkels aan. Als je op een pas sloeg bij het koken had ik al last."

Feyenoord-doelman vertrekt