Oud-internationals verrast door keuzes bondscoach: "Keeperskeuzes Van Gaal zijn moeilijk te volgen"

De selectie van het Nederlands elftal voor het WK 2022 in Qatar maakte een hoop los na de bekendmaking op vrijdag 11 november. Het ontbreken van Jasper Cillessen en Mark Flekken leidde tot een storm aan discussie en de keepersdiscussie laaide opnieuw op toen de rugnummers van de Oranje-selectie bekend werden gemaakt. Voormalig Oranje-internationals Joop Hiele, Sander Westerveld en Henk Timmer zetten ook hun vraagtekenens bij het selectiebeleid van Louis van Gaal en keeperstrainer Frans Hoek.

Van Gaal maakte vrijdagmiddag bekend dat Justin Bijlow, Andries Noppert en Remko Pasveer opgenomen waren in de WK-selectie van Oranje. Tot de afvallers behoorde Cillessen van NEC, die het niet gehaald had, omdat hij volgens Van Gaal niet in vorm was bij NEC. Westerveld is het daar niet mee eens: "Ik vind dat hij een heel sterk seizoen doormaakt. Als Van Gal een goede reden had gegeven, waarom Cillessen er niet bij is, dan is dat prima. Nu wilde hij hem misschien beschermen, maar maakte hij het veel erger", aldus Westerveld, doelend op de geruchten dat de goalie van NEC niet lekker in de groep zou liggen. "En dan selecteert Van Gaal wél Pasveer, maar zegt hij vervolgens dat hij ook niet in vorm is", voegt Westerveld er nog aan toe, die bijval krijgt van Timmer. "Cillessen had een minder momentje bij Sparta-uit, maar Pasveer had een hele mindere maand met Ajax", stelt de oud-doelman van onder meer AZ. 

Verbazing over absentie Flekken

Het feit dat Flekken niet tot de WK-selectie behoort, zorgde ook voor verbazing bij de oud-doelmannen. Westerveld, Timmer en Hiele waren er van overtuigd dat de doelman van SC Freiburg mee zou gaan naar Qatar: "Van Gaal en Hoek hebben Flekken er zelf bij gehaald, terwijl niemand hem kende. Vervolgens heeft hij nog nooit zo goed gekeept als nu bij Freiburg en is hij op zijn top. En dán laat je hem afvallen. Hoe dan? Op basis waarvan?", vraagt Timmer zich hardop af. Westerveld stelt dat het allemaal moeilijk te volgen is: "Van Gaal sprak altijd op persconferenties over Flekken als 'een echte Van Gaal-keeper' en nu zit hij er helemaal niet bij", aldus Westerveld. Hiele dacht dat Flekken één van de vier doelmannen zou zijn: "Ik dacht zelf dat Cillessen, Bijlow, Pasveer én Flekken mee zouden gaan. Ik ging uit van vier keepers, want werd lang verkondigd", aldus Hiele.

Wie is de penalty-killer van Oranje?

Hiele spreekt over over het penalty-experiment: "Daar weten wij de uitslag niet van, maar ik weet dat zij daar veel waarde aan hechten. En waarom ook niet? Als je daar iets extra's uit kunt halen, dan kun je er wat aan hebben", aldus de oud-goalie van Oranje. Westerveld is wat kritischer, omdat er wordt gespeculeerd dat Noppert is opgenomen als penaltyspecialist: "Ik heb het nagekeken en volgens mij heeft hij één keer in zijn loopbaan een strafschop tegengehouden. Dat was bij Foggia in Italië, dus dan moet hij wel ongelofelijk goed uit de penaltytest zijn gekomen", stelt de oud-doelman van onder meer AZ, Vitesse en Liverpool, die maar één echte penalty-killer ziet met een Nederlandse nationaliteit, namelijk Tim Krul. De doelman van Norwich City werd op voorhand al gepasseerd, omdat hij weigerde mee te doen aan de penaltytest. "Als Van Gaal echt voor de Wereldtitel wil gaan, moet hij niet zeuren als een 34-jarige keeper niet uit Norwich wil overvliegen voor een penalty-experiment, terwijl iedereen al weet dat hij de beste penaltystopper is", aldus Westerveld.