Afellay zet vraagtekens bij keuze Heitinga: "Hij voegt heel veel toe zonder bal"

Ibrahim Afellay is van mening dat John Heitinga zijn opstelling moet heroverwegen en met name de formatie achterin. De oud-speler van onder meer PSV en Barcelona geeft bij Studio Voetbal aan dat Calvin Bassey meer zou moeten spelen in Amsterdam onder de nieuwe coach: "Ik heb al gezegd dat Bassey verschrikkelijk kwetsbaar aan de bal is, maar hij voeg wel heel veel toe zónder bal", aldus Afellay.

Ajax had de eerste helft onzettend veel moeite met Vitesse, zo gaf Heitinga na afloop van de wedstrijd ook te kennen. De Amsterdammers kwamen op een 1-0 achterstand door Marco van Ginkel, maar Davy Klaassen zette de nummer 2 van de Eredivisie weer op gelijke hoogte. In de rust kwam Calvin Bassey erin voor Steven Berghuis en uiteindelijk won Ajax de wedstrijd met 1-2. Het was voor Afellay geen verrassing dat het defensief beter stond met de Nigeriaanse verdediger binnen de lijnen: "Ajax is verschrikkelijk kwetsbaar met ruimtes in de rug en in de omschakeling. Tegen Vitesse bleek dat ook weer. Ze geven zo veel ruimte weg...", stelde de analist bij Studio Voetbal. "Ik heb al eerder gezegd: Bassey is verschrikkelijk kwetsbaar aan de bal, maar voegt wel heel veel toe zónder bal. Hij is fysiek sterk en snel. Dan zou ik eerder voor hem centraal in de verdediging kiezen om zo wat meer zekerheid in te bouwen", adviseert Afellay.

De ontwikkeling van Calvin Bassey

Bassey streek in de zomer neer in Amsterdam en werd voor een bedrag van 25 miljoen euro overgenomen van Rangers FC, waar hij de finale van de Europa League mee bereikte. In Amsterdam kreeg de Nigeriaanse verdediger het vertrouwen onder Alfred Schreuder, maar sinds het ontslag van die trainer is Bassey veroordeeld tot een reserverol. Owen Wijndal krijgt de voorkeur als linksback, terwijl Edson Álvarez het centrale duo met Jurriën Timber vormt. Van Hooijdonk, die ook aan tafel zat bij Studio Voetbal, beaamt dat de defensie van Ajax moeite heeft met ruimtes in de rug en snelle spelers: "En toch zet je Álvarez daar neer. Ajax heeft dit probleem de afgelopen weken elke keer gehad en steeds was Bassey degene die het moest repareren. En dat lukte dan ook", aldus Van Hooijdonk.