FC Twente kan geen vertrouwen tanken uit eerdere clashes met Engelsen

FC Twente heeft door de jaren heen verschillende ontmoetingen gehad met Engelse clubs in Europa. In het seizoen 2024/25 wacht in de Europa League een clash met Manchester United. Hoe verliepen eerdere ontmoetingen in Engeland?

UEFA Cup 1973/74 – Ipswich Town

In de achtste finale van de UEFA Cup nam FC Twente het op tegen Ipswich Town. De eerste ontmoeting in Enschede eindigde in een teleurstellende 1-2-nederlaag voor de Tukkers. In de returnwedstrijd lukte het FC Twente niet om de achterstand om te buigen; ze verloren met 1-0, waardoor Ipswich Town met een totaal van 3-1 doorging naar kwartfinales.

UEFA Cup 1974/75 – Ipswich Town

Een jaar later kon FC Twente zich revancheren tegen Ipswich Town, dat de tegenstander was in de eerste ronde van de UEFA Cup. Beide wedstrijden eindigden in een gelijkspel (1-1 en 2-2), maar de Tukkers gingen op basis van doelpuntensaldo door. FC Twente behaalde dat seizoen zelfs de finale van het toernooi, waarin het verloor van Borussia Mönchengladbach.

UEFA Cup 1978/79 – Manchester City

Vier jaar later stond FC Twente opnieuw tegenover een Engelse ploeg, ditmaal Manchester City. Thuis wist FC Twente een 1-1-gelijkspel te behalen, maar in Manchester moesten ze met 2-3 het onderspit delven. Dit resulteerde in een totale uitslag van 3-4, waardoor FC Twente wederom uitgeschakeld werd.

Champions League 2007/08 – Arsenal

In de Champions League van 2007/08 trof FC Twente in de derde kwalificatieronde Arsenal. De eerste wedstrijd in Enschede eindigde in een 0-2-nederlaag. In Londen bleek FC Twente geen kans te maken en verloor met 0-4 van The Gunners. Met een totaal van 0-6 was de pijnlijke uitschakeling een feit.

UEFA Cup 2008/09 – Manchester City

Een seizoen later kwam FC Twente opnieuw Manchester City tegen, maar nu in de groepsfase van de UEFA Cup. De Tukkers verloren de uitwedstrijd met 2-3. Clubs speelden toen slechts één keer tegen een tegenstander, zoals dat in 2024/25 is teruggekeerd.

(Tekst gaat verder onder de video)

Champions League 2010/11 – Tottenham Hotspur

In het seizoen 2010/11 speelde FC Twente in de Champions League tegen Tottenham Hotspur. De thuiswedstrijd eindigde in een spannend 3-3 gelijkspel, maar in Londen viel het doek met een 1-4 nederlaag, waardoor FC Twente met een totaal van 4-7 uit het toernooi werd gezet.

Europa League 2011/12 – Fulham

Eindelijk, in het seizoen 2011/12, kreeg FC Twente de kans om de situatie te keren in de Europa League. Ze stonden tegenover Fulham in de groepsfase. Thuis wisten ze met 1-0 te winnen en in Londen volgde een 1-1-gelijkspel. Twente behaalde dat seizoen de achtste finales van het toernooi, waar Schalke 04 over twee wedstrijden (2-4) te sterk was.

FC Twente tegen Engelse tegenstanders

In totaal speelde FC Twente al dertien keer tegen clubs uit Engeland. Daarvan won het slechts één ontmoeting, ging het zeven keer onderuit en speelde het vijf keer gelijk.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

fc twente tegen engelse clubs

Resultaten FC Twente in Engeland

Van de dertien ontmoetingen met Engelse teams, speelde FC Twente er zeven in Engeland. Het verloor vijf keer en speelde twee keer gelijk.

Alles over de Europa League-campagne van FC Twente in 2024/25.

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers