WK-deelnemers uitgelicht: Servië, The Eagles

Het WK 2022 in Qatar gaat 20 november van start. 32 landen strijden voor de felbegeerde wereldtitel en het belooft een waar spektakel te worden. Ter voorbereiding van het Wereldkampioenschap zoomen we in op alle 32 deelnemers. Een van de 32 deelnemers is Servië. Het team van Ajacied Dusan Tadic wist zich te kwalificeren nadat ze groepshoofd werden in Groep A en hiermee Portugal, Ierland, Luxemburg en Azerbeidzjan achter zich lieten.

Geschiedenis van Servië op een WK

Servië was op het eerste WK ooit van de partij als onderdeel van Joegoslavië. Als onderdeel van dat land schopten de Serven het twee keer tot de vierde plaats. In 2006 kwalificeerde het land zich als Servië & Montenegro voor het WK in Duitsland en in 2010 was Servië er voor het eerst bij in de huidige vorm. In Zuid-Afrika werd de groepsfase niet overleefd, terwijl er wel verrassend werd gewonnen van Duitsland. Vier jaar later in Brazilië was Servië niet van de partij en tijdens WK 2018 in Rusland kwam het land opnieuw niet verder dan de groepsfase. Destijds werd er gewonnen van Costa Rica, maar waren Zwitserland en Brazilië te sterk. In Qatar staan de Serven opnieuw tegenover Brazilië en Zwitserland. Kunnen Tadic en zijn teamgenoten revanche nemen?

De ster van Servië: Aleksandar Mitrovic

De selectie van Servië barst van het talent met spelers als Milinkovic-Savic, Kostic en Vlahovic, maar de absolute ster van Servië in dienst van het land is Aleksandar Mitrovic. In de kwalificatie voor het WK kwam de spits van Fulham acht keer tot scoren, waaronder de winnende tegen Portugal die Servië de groepswinst bezorgde. De spits kwam sinds zijn debuut in de Servische nationale elftal in 2013 in 76 interland 50 keer tot scoren, waaronder zes keer in het jaar 2022. De pas 28-jarige spits is ondanks zijn jonge leeftijd topscorer aller tijden van het land en zal op het WK door menig verdediger gevreesd worden.

Huidige bondscoach

Na het mislopen van EK 2020 nam Dragan Stojkovic het stokje over. De voormalig international van Joegoslavië kwalificeerde zich met Servië voor het WK 2022 en deed dit glansrijk. Onder leiding van Stojkovic verloor Servië slechts drie keer. Denemarken, Noorwegen en Japan waren te sterk, terwijl er onder meer werd gewonnen van het grote Portugal. Servië won dertien van 20 interlands met Stojkovic langs de lijn en kwam daarin 41 keer tot scoren. De Serven kregen slechts negentien goals tegen.

scroll-down Meer lezen over dit
trending topic?
trending
Lees verder over‘WK-deelnemers uitgelicht’

WK-deelnemers uitgelicht: Ghana, The Black Stars

WK-deelnemers uitgelicht: Zuid-Korea, Aziatische Tijgers

WK-deelnemers uitgelicht: Portugal, Seleção das Quinas

WK-deelnemers uitgelicht: Kameroen, de Ontembare Leeuwen

WK-deelnemers uitgelicht: Zwitserland, Rossocrociati

WK-deelnemers uitgelicht; Brazilië, de Goddelijke Kanaries

WK-deelnemers uitgelicht: Canada, The Canucks

WK-deelnemers uitgelicht: Marokko, Leeuwen van de Atlas

WK-deelnemers uitgelicht: Kroatië, Vatreni

WK-deelnemers uitgelicht: België, Rode Duivels

Feyenoord-doelman vertrekt