Foppe de Haan ziet Priske's Feyenoord-avontuur op één wijze slagen

Foppe de Haan is nieuwsgierig naar het succes van de deal tussen Brian Priske en Feyenoord. Volgens de ervaringsdeskundige is het nodige veranderd in het landschap van trainers en is er één ding cruciaal voor het laten werken van de samenwerking tussen de stadionclub en Deen.

De 81-jarige De Haan weet als geen ander hoe de voetballerij werkt, maar zag dat het in de loop der jaren veranderde. Dat bemoeilijkt het werk van een hoofdtrainer, maar na het zien van de oefenwedstrijd tegen SL Benfica heeft hij een conclusie getrokken. De steunpilaren binnen de huidige selectie krijgen een cruciale rol in de samenwerking.

Ontwikkelingen in voetballerij bemoeilijken functie van hoofdtrainer

Het ingewikkelde voorbereiden op een nieuw seizoen heeft volgens De Haan voornamelijk te maken met de ontwikkelingen rondom transferperiodes. "In mijn tijd werkte je bij de start van het seizoen nagenoeg al met je complete selectie. Trainers van nu hebben het veel lastiger, al helemaal wanneer ze een elftal op een andere manier willen laten spelen", begint hij in gesprek met het AD.

Foppe de Haan schuift Feyenoord-sterren cruciale rol in Priske-succes toe

Tegen de Portugezen trad Feyenoord in een 3-4-3-formatie aan en dat is hoe de Deense oefenmeester wil gaan spelen dit seizoen. Volgens De Haan is het niet gek dat dit in een oefenduel helemaal mislukt, want uiteindelijk resulteerde het in een kansloze 5-0 nederlaag. "Soms gaat het razendsnel, zoals ik bij Heerenveen heb meegemaakt. Maar bij Ajax Cape Town had ik er een half jaar voor nodig. Het kan een moeizaam proces zijn, dat moet je niet onderschatten."

De voormalig trainer van onder meer sc Heerenveen vindt dan ook dat de belangrijkste spelers uit de Rotterdamse A-selectie op moeten staan en de helpende hand moeten bieden aan Priske. Zij moeten hun ploeggenoten meenemen in de visie van de trainer. "Dat is de voornaamste uitdaging van een trainer. Zodra bepalende spelers 'op slot' blijven, niet bereid zijn om te veranderen, dan heb je als trainer een probleem." Calvin Stengs is in ieder geval al 'om'

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers