Complete waanzin: De nieuwe regels in La Liga zijn te gek voor woorden

Voetbal is entertainment, zoals La Liga-baas Javier Tebas eerder al zei, en tv-rechten zijn steeds belangrijker. Maar de nieuwe regels waar de twintig La Liga-clubs zich aan moeten houden, zijn echt bizar. Die regels staan in een boekwerk van liefst 178 pagina's dik.

Gras, mascottes, bier

De mascottes van de clubs mogen volgens het reglement niet groter zijn dan een normaal persoon. "Ze mogen de grootte van een normaal persoon niet overschrijden", staat er letterlijk in het boek. Voor Real Betis (palmboom Palmerín) en Valencia (vleermuis Super Rat) is dat al direct een probleem. Het clublogo mag niet meer in het gras worden gemaaid, de mat moet namelijk in rechte lijnen gemaaid zijn. Verder mogen er tijdens persconferenties slechts twee flesjes water op tafel staan. Alcohol is verboden. Geen biertje voor de trainer dus, na de wedstrijd. En de microfoon moet exact 30x24 centimeter zijn.

Boetes

La Liga stelt een puntensysteem in om te kunnen nagaan en beoordelen of de clubs zich aan de regels houden. Zo niet, dan staan daar boetes op. De vraag is of de clubs akkoord gaan met de bizarre regels. Real Madrid heeft bijvoorbeeld al kritiek en het lijkt allesbehalve uitgesloten dat de clubs de boetes voor lief nemen. Wordt ongetwijfeld vervolgd...