Portugal-Frankrijk: een affiche vol met bijzondere gebeurtenissen

De wedstrijd tussen Portugal en Frankrijk kent een rijke geschiedenis. Voetbalflitsen zet de feiten rond de titanenstrijd op een rij!

Hoe vaak speelden Portugal en Frankrijk tegen elkaar?

Sinds hun eerste ontmoeting hebben Portugal en Frankrijk 28 keer tegen elkaar gespeeld. Les Bleus hebben historisch gezien de overhand gehad met negentien overwinningen, terwijl de Portugezen zes keer hebben gewonnen, en drie wedstrijden eindigden in een gelijkspel.

Een van de memorabelste clashes tussen deze landen vond plaats tijdens de EK-finale van 2016 in het Stade de France. Portugal behaalde hun eerste grote trofee op indrukwekkende wijze met een 1-0 overwinning na verlenging. Éder's doelpunt in de 109e minuut verzegelde de historische zege, ondanks het vroege uitvallen van Cristiano Ronaldo door blessureleed.

Laatse ontmoetingen tussen Frankrijk en Portugal

Bij hun laatste ontmoeting tijdens het EK 2020 speelden Portugal en Frankrijk een spannend 2-2 gelijkspel in Boedapest. Cristiano Ronaldo scoorde tweemaal vanaf de strafschopstip, wat werd geëvenaard door twee treffers van Karim Benzema.

Recente competitieve wedstrijden in de UEFA Nations League zagen ook Frankrijk hun voorsprong behouden. Ze verdienden vier punten uit zes tegen Portugal, inclusief een cruciale 1-0 uitoverwinning in Estádio da Luz, Lissabon, waar N'Golo Kanté het beslissende doelpunt scoorde.

Frankrijk in het voordeel tijdens cruciale ontmoetingen

Frankrijk heeft historisch gezien triomfen behaald in cruciale toernooiwedstrijden tegen Portugal. Ze behaalden EK-overwinningen in de halve finales in 1984 (3-2, na verlenging), 2000 (2-1, na verlenging) en het WK 2006 (1-0), met beslissende doelpunten van legendarische spelers zoals Michel Platini en Zinédine Zidane.

Verhouding tussen Deschamps en Martínez

De tactische duels tussen managers Didier Deschamps van Frankrijk en Roberto Martínez van België hebben vaak het podium gezet voor intense wedstrijden. Deschamps won opmerkelijk in cruciale ontmoetingen, waaronder de halve finale van het Wereldkampioenschap 2018 en de Nations League halve finale in 2021, waar Frankrijk uiteindelijk de trofeeën veroverde. Naast de twee bondscoaches, is er ook een bijzondere strijd gaande tussen Cristiano Ronaldo en Kylian Mbappé.