Servië dreigt met EK-vertrek: wat is er precies aan de hand?

De groepsfase van het EK 2024 gaat mogelijk verder zónder Servië. Het land dreigt namelijk uit het Europees kampioenschap te stappen. Wat is er precies aan de hand in Duitsland?

Waarom dreigt Servië het EK te verlaten?

Jovan Surbatovic, secretaris generaal van de Servische voetbalbond, heeft zich hard uitgesproken over de UEFA. De aanleiding is spreekkoren tijdens de wedstrijd van Kroatië tegen Albanië. In het Volksparkstadion zou namelijk de tekst 'Dood, dood, dood de Serven' zijn gescandeerd. "Het is schandalig en de UEFA moet actie ondernemen. Ook als dat ten koste gaat van verdere deelname", aldus Surbatovic, opgetekend door RTS. Wat Surbatovic precies bedoeld, is nog onduidelijk. Volgens Engelse media is het een dreiging op het EK te verlaten.

UEFA straft Albanese journalist

"We zijn er zeker van dat ze gestraft zullen worden, want ze hebben al gereageerd op onze oproep om de zogenaamde journalist uit Albanië uit het kampioenschap te verwijderen”, gaat Surbatovic verder. Tijdens de wedstrijd van Kosovo maakte een journalist met zijn handen het gebaar van de dubbele adelaar naar fans van Servië. In juni werden de Zweedse voetballers Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri nog beboet voor hetzelfde gebaar. Het gebaar licht zeer gevoelig en wordt door de FIFA gezien als een politiek statement.

Boetes voor Servië op het EK

Surbatovic hoopt nu ook op acties voor Kroatië en Albanië "We zullen van de UEFA eisen dat ze de bonden van beide selecties straffen. Daar willen we niet aan meedoen, maar als de UEFA ze niet straft, zullen we nadenken hoe we verder gaan", zo geeft hij aan. Recent deelde de UEFA juist nog boetes uit aan Servië, en Albanië, voor racistisch gedrag van supporters.

Wat gebeurt er als Servië het EK boycot?

Voor Servië staan er nog twee groepswedstrijden op het programma. Op het EK ging het eerder nog met 0-1 onderuit tegen Engeland. Donderdagmiddag wacht een clash met Slovenië, waarna Denemarken op 25 juni de tegenstander is. Mocht Servië het EK daadwerkelijk boycotten, dan zal het een fikse boete krijgen en de tegenstander een reglementaire overwinning van 3-0 ontvangen.

Feyenoord-doelman vertrekt