Wie is Bart Verbruggen, de doelman van Oranje op het EK?

Bart Verbruggen lijkt de eerste doelman te gaan worden op het EK 2024 van Oranje. De 21-jarige doelman speelde ooit in de jeugd van NAC, maar is nu uitgegroeid tot de eerste keuze van bondscoach Ronald Koeman. Voetbalflitsen stelt Verbruggen aan je voor!

Bart Verbruggen wordt op 18 augustus 2002 geboren in Breda. In 2014 wordt hij door NAC Breda opgepikt bij WDS ’19 en sluit hij aan bij de jeugdopleiding van de club. Tot een debuut in het eerste elftal komt het nooit. Anderlecht klopt in de zomer van 2020 aan bij de club uit Breda om Verbruggen naar Brussel te halen. Eenmaal daar wordt hij herenigd met Jelle ten Rouwelaar, die jarenlang actief was bij NAC en bij Anderlecht als keeperstrainer werkzaam is. De Belgische grootmacht maakte 300 duizend euro over voor de toen pas achttienjarige doelman. Bij Anderlecht sluit Verbruggen aan als derde doelman.

Van derde naar eerste doelman

Op 2 mei 2021 maakt de 1,94  meter lange doelman zijn officiële debuut voor Anderlecht in de Play-offs om de Champions League. Hij blijft uiteindelijk tot het einde van het seizoen onder de lat staan, maar wordt na de zomer vervangen door Hendrik Van Crombrugge, die aanvankelijk al eerste doelman bij de club is. Anderlecht verkeerd eind 2022 in zwaar weer en stelt een nieuwe hoofdtrainer aan. Onder Brian Riemer win Bart Verbruggen de concurrentiestrijd van Van Crombrugge en is Verbruggen sindsdien eerste doelman van de club.

Heldenrol in Europees verband

Verbruggen weet tot dan drie keer op rij de nul te houden in de Belgische competitie. Toen hij in de strafschoppenserie tegen Ludogorets  in de strijd om de volgende ronde van de Conference League geen enkele bal doorlaat eist de jonge doelman een heldenrol op. Het is de eerste keer sinds 1987 dat dit een doelman lukt in een Europees duel. Mede dankzij Verbruggen bekert Anderlecht door naar de achtste finales van het Europese toernooi.

Debuut in Oranje voor Verbruggen

In maart 2019 mag Verbruggen zich voor het eerst melden bij het Nederlands Elftal. Enkele dagen moet hij, samen met andere internationals het trainingskamp door een virusinfectie verlaten. Zijn debuut in Oranje wordt hierdoor uitgesteld naar 13 oktober van dat jaar. Tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (1-2) staat Verbruggen voor het eerst onder de lat.

Verbruggen naar de Premier League

Na diverse interesse uit de Europese top, kiest Verbruggen uiteindelijk voor een transfer naar Brighton & Hove Albion. De club uit de Premier League telt in de zomer van 2023 twintig miljoen euro neer voor Verbruggen. In zijn debuutseizoen keept Verbruggen vervolgens 27 wedstrijden en houdt zeven keer zijn doel schoon.

Eerste doelman Oranje op het EK

Begin juni 2024 stelt Koeman de doelman aan als eerste keuze onder de lat bij Oranje op het EK. Het is voor Verbruggen zijn eerste eindtoernooi. 

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers