Van Bronckhorst adviseert Ajax: "Zijn manier van trainen is erg goed"

Het houdt voetballend Nederland veelvuldig bezig: welke oefenmeester gaat er komend seizoen aan de slag als hoofdverantwoordelijke van Ajax? Giovanni van Bronckhorst deelt een advies uit richting de Amsterdammers en schuift één van zijn oud-collega's naar voren.

Het betreft Dave Vos, die op dit moment aan het roer staat bij Jong Ajax. De Telegraaf heeft eerder deze week wereldkundig gemaakt dat hij een prominente rol moet gaan krijgen in de techniche staf van de Amsterdamse club volgend seizoen.

Ajax-functie John van 't Schip onbekend

De huidige hoofdverantwoordelijke bij Ajax heeft al aan de media verteld dat hij sowieso stopt in zijn huidige rol. "We zijn in gesprek over meerdere jaren", zei hij vlak na de aanstelling van Alex Kroes. "Dat is de wens van Ajax, en ook mijn wens. We zullen zien in wat voor rol dat precies gaat zijn. Het zou in een andere rol zijn, dus niet als hoofdtrainer."

Hij weigert een tipje van de sluier op te lichten. "Ik wil me volledig focussen op de wedstrijden die gaan komen, daarna hebben we tijd genoeg om dat andere te bespreken. Dat gesprek volgt. Voor mij is het duidelijk geweest dat ik dit zou doen tot het einde van het seizoen. Maar het is voor mij geen probleem en ik denk ook niet voor de spelers."

Van Bronckhorst steekt loftrompet over Dave Vos

Bij het Schotse Rangers FC werkte Vos en Van Bronckhorst met elkaar en laatstgenoemde is nog altijd onder de indruk van de werkwijze van de huidige Jong Ajax-trainer. "Hij is heel betrokken bij alles en was een goede ondersteuning voor mij. Hij is een leuke jongen om mee te werken en dat is hij ook naar spelers toe. Zijn manier van trainen is erg goed. Je moet spelers beter maken. Dat zag je bij hem terug. Assistenten moeten mij ook uitdagen in tactiek en oplossingen. Het was een heel fijne samenwerking."

Het is echter wel belangrijk dat Vos ruimte krijgt van zijn collega's, benadrukt de analist tijdens UEFA Champions League-wedstrijden. "Dan komt hij in zijn kracht. Hij moet een trainer hebben die met hem stoeit en van daaruit tot een goed plan komt." Hij ziet in ieder geval veel potentie in de ambitieuze coach van Jong Ajax. "Hij moet de lat steeds verleggen. Hij is ook iemand die dat steeds kan. Waar zijn plafond ligt, bepaalt hij uiteindelijk zelf." Wie hoofdtrainer wordt, is nog altijd onduidelijk.

Ook interessant
Feyenoord-doelman vertrekt