Spelerspaspoort: Wordt Dávid Hancko de vervanger van Senesi?

Feyenoord is op zoek naar een vervanger voor de naar Bournemouth vertrokken Marcos Senesi. In de zoektocht naar versterking in de defensie klopten de Rotterdammers eerder al aan bij Sparta Praag voor de diensten van Dávid Hancko. De gesprekken liepen destijds vast, maar volgens diverse bronnen wil Feyenoord mogelijk opnieuw om tafel gaan met de Tsjechische club. Arne Slot ziet in de 24-jarige verdediger de ideale aanwinst voor achterin.

Hancko is een verdediger die zowel op linksachter als centraal achterin uit de voeten kan en speelde in zijn thuisland Slowakije voor MSK Zilina, de club waar ook Feyenoord-spits Robert Bozenik vandaan kwam. Op twintigjarige leeftijd werd de Slowaak opgepikt door het Italiaanse Fiorentina. Tot een succes verliep dit avontuur echter niet, zo kwam hij in zijn eerste seizoen tot slechts vijf wedstrijden. In het seizoen daarop werd Hancko aan Sparta Praag verhuurd. Deze club nam hem in de zomer van 2021 voor 2,5 miljoen euro over van Fiorentina.

Sleutelspeler in Praag

Bij Sparta Praag groeide Hancko in drie seizoenen uit tot een sleutelspeler in de defensie van de ploeg. Naast zijn defensieve kwaliteiten is de verdediger ook regelmatig terug te vinden op het scoreformulier. Zo was hij afgelopen seizoen in 25 wedstrijden goed voor vijf doelpunten en vier assists. In totaal staat de teller voor Hancko bij Sparta Praag op 97 wedstrijden. Hierin wist hij 20 keer te scoren en 11 assists te geven. De verdediger blinkt naast zijn defensieve kwaliteiten vooral uit aan de bal, zo beschikt hij over een goede pass.

Actief als international

Voor de nationale ploeg van Slowakije kwam Hancko tot nu toe tot 19 optredens. In 2018 maakte hij zijn debuut voor de nationale ploeg. In de meeste van zijn duels voor Slowakije speelde Hancko als linksachter. Afgelopen EK was hij namens Slowakije nog speelachtig in het verloren duel met Zweden (1-0).

Marktwaarde-evolutie

Fiorentina betaalde in 2018 ruim 3,8 miljoen euro voor de verdediger. In Italie maakte Hancko zijn transfersom echter nooit waar, maar in Tsjechie wist hij namens Sparta Praag te laten zien dat hij wel degelijk over talent beschikt. Inmiddels is de marktwaarde van Hancko gestegen naar 4,5 miljoen euro. De verdediger ligt in Praag nog vast tot medio 2024.

Net binnen