Geschiedenis van de grootste voetbalprestaties van Nederland op het wereldtoneel

Voetbal en Nederland zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ondanks dat we als Nederlanders nog nooit het WK hebben gewonnen, was het voetbal van vandaag heel anders geweest als Nederland niet had bestaan. Denk aan Pep Guardiola, waarschijnlijk de beste coach van de laatste 15 jaar, die een leerling was van onze eigen Johan Cruijff.

Sterker nog: voor de huidige coach van Manchester City representeerde Cruijff alles wat hij wilde zijn als trainer, en hij heeft de spelideeën van de Nederlander overgenomen en domineert hiermee de voetbalwereld van de laatste 15 jaar.

Maar daar stopt onze invloed niet. We hebben geweldige spelers gehad als Marco van Basten, Ruud Gullit, Clarence Seedorf, Dennis Bergkamp en nog veel meer grote voetballers die generaties definiëren en in de boeken staan als levende legendes.

Maar wat hebben deze legendes eigenlijk bereikt? En wat heeft het “totaalvoetbal” van Rinus Michels en later Johan Cruijff ons land (en de Nederlandse clubs) opgebracht? In dit artikel geven we antwoord op die vragen en duiken we dieper in de geschiedenis van de grootste voetbalprestaties van Nederland, zowel de Nederlandse clubs als onze nationale trots.

Het nationale elftal

Wij als Nederlanders hebben helaas een erg negatief record in handen. We hebben namelijk nog nooit het WK gewonnen, maar er is geen land dat zo vaak in de finale heeft gestaan zonder daadwerkelijk de titel te winnen. Ondanks onze grote invloed op de sport, blijft vooralsnog de ultieme beloning nog uit. Een EK hebben we gelukkig wél gewonnen, maar dit is slechts één titel in de gehele historie van het Nederlands elftal. En dit is natuurlijk veel te weinig voor een land met de statuur van Nederland.

De mislukte finales

In zowel 1974, 1978 en 2010 stond Oranje in de finale van het WK. Al deze wedstrijden gingen dus verloren. Vooral in 1974 waren de verwachtingen hoog voor Oranje. Onder leiding van Rinus Michels en met ster Johan Cruijff in het elftal werd de finale bereikt met het revolutionaire totaalvoetbal dat Oranje vandaag de dag nog steeds probeert te spelen. In de finale nam Oranje het op tegen West-Duitsland. Nederland kwam op voorsprong door een mooie goal van de legende Johan Neeskens, maar uiteindelijk moest het toch capituleren, doordat de Duitsers twee doelpunten maakten.

Maar de finale die nog steeds in iedereens hoofd spookt, is de verloren finale in 2010. In een bloedstollende strijd tegen Spanje. In reguliere tijd werd het 0-0, nadat Arjen Robben faalde toen hij oog in oog kwam te staan met doelman Iker Casillas. Uiteindelijk maakte diep in de verlenging Andrés Iniesta de enige goal van de wedstrijd. Het was weer een finale trauma voor het Nederlandse volk. Het bleek vooralsnog de laatste kans te zijn geweest op een grote prijs.

De grote prijs

In plaats van over de trauma’s praten we liever over de successen. En succes voor het Nederlands voetbal kwam er dan ook in 1988. Aan de hand van sterren als Marco van Basten en Frank Rijkaard werd het EK gewonnen, waar Nederland in de finale 2-0 te sterk was voor de Sovjet-Unie.

Sindsdien hoopt heel Nederland er vurig op dat Oranje dit kunstje weer kan herhalen, maar dit is op heden nog niet gelukt. Na enkele donkere jaren voor het Nederlands voetbal lijken zowel de clubs, als het Nederlands elftal gelukkig weer in de lift te zitten.

De “Oranje Leeuwen” maken deze zomer dan ook weer kans om een nieuwe EK-titel bij de ietwat lege prijzenkast te voegen. Denk jij dat Oranje kans maakt op het EK? Als je overtuigd bent van je gelijk, kan je ervoor kiezen om een wedje te wagen.

Hier kun je potentieel namelijk hele grote winsten mee behalen, zeker wanneer je besluit gebruik te maken van de bonus code Bet365 die ervoor kan zorgen dat je winsten een stuk hoger uitvallen. De kansen voor het Nederlands elftal om het Europees Kampioenschap te winnen kunnen fluctueren, wat betekent dat je bij een overwinning van Oranje een significant veelvoud van je oorspronkelijke inzet terug kunt krijgen!

De clubprijzen

In tegenstelling tot het Nederlands Elftal hebben clubs wél vaak de grootste prijzen gewonnen. Zowel Ajax, PSV en Feyenoord hebben de Europa Cup I gewonnen. Dit is de voorloper van de Champions League van vandaag de dag.

Ajax was daarin het meest succesvol. De club heeft vier keer de Europa Cup I gewonnen. Daarmee hebben alleen Real Madrid, AC Milan, Liverpool, Bayern München en FC Barcelona deze prijs vaker gewonnen. Geen onaardig rijtje dus!

Feyenoord is de club die echter de laatste grote prijs heeft gewonnen voor Nederland. In 2002 wonnen ze de finale van de UEFA-cup (de voorloper van de huidige UEFA Europa League). Dit is niet de enige keer dat Feyenoord de UEFA-cup heeft gewonnen, dit deden ze namelijk in de jaren 70 al eerder. Daarnaast hebben de Rotterdammers ook eenmaal de Europa Cup I (De Champions League) gewonnen.

PSV is de club met het minst internationale succes van de drie. Ze hebben namelijk één keer de Europacup I en één keer de Europacup II gewonnen. Maar dit seizoen hebben ze de kans om deze prijzenkast nog verder uit te breiden. Ze nemen het op tegen Borussia Dortmund in de achtste finale van de Champions League. En als het aan sterspeler Johan Bakayoko ligt, gaan ze de competitie ook winnen.

Dit waren voorlopig alle prijzen voor de Nederlandse clubs en het nationale elftal in het internationale topvoetbal. Maar met een nieuwe generatie aan opkomende sterren, lijkt de toekomst van het Nederlands voetbal weer hoopvoller dan ooit. En misschien kunnen we zelfs deze zomer al eindelijk weer een prijs pakken