Opinie van de week: Belabberde bekerfinale sluit een waardeloze week in het voetbal af

Lex Muller is al tientallen jaren bekend als sportjournalist, werkte 20 jaar bij het Algemeen Dagblad. Later bij de televisie. Bezocht WK's en EK's vanaf 1974. Door de wol geverfd heet dat. Wekelijks maakt Lex een 'opinie' voor Voetbalflitsen.

"De week sloot in stijl af met een belabberde bekerfinale. Eerst een paar dagen lang de schertsvertoning met de aanstelling van een bondscoach. En op zondag in de Kuip de zoveelste demonstratie van het diepe verval, waarmee het Nederlandse voetbal nu al jaren worstelt. Eigenlijk geen wonder met een KNVB, waar elke visie op de toekomst ontbreekt en waar onkunde regeert.

Tussen al het somberen door bood de slotfase van het geknoei tussen AZ en Vitesse een straaltje licht dankzij de twee treffers van Ricky van Wolfswinkel. Twee schaarse hoogtepunten in een periode van toenemende duisternis met weinig zicht op verbetering. De ouderwetse goalgetter ontketende in Arnhem een explosie aan vreugde, als een voorschot op de ontlading van komende zondag op de Coolsingel.

Eerste hoofdprijs in 125 jaar

Vitesse kon zijn geluk niet op met de eerste hoofdprijs in 125 jaar. Op die twee doelpunten na was het niet beter dan AZ, maar wat maakt dat uit aan het einde van het seizoen met veel te veel dieptepunten. Vooral te wijten aan het chronische wanbeleid van de KNVB, waar zogenaamde experts en passant het jeugdvoetbal vermoorden en waar onbekende nitwits de verkeerde trainers toelaten op de hoogste cursus.

Zal er ooit een einde komen aan dit geklungel, dat regelmatig wordt vergeleken met een soap of een klucht, maar er valt niets te lachen met een stuurloze bond zonder leiding. Hans van Breukelen heeft beloofd snel opheldering te verschaffen over de speurtocht naar een capabele bondscoach. Maar heeft dat nog wel zin na de onthullingen van de afgelopen weken? Is er niet al genoeg gepubliceerd over het gehannes met allerlei kandidaten, die om verschillende redenen afhaakten?

Twaalfde keuze

Voorop gesteld: het duo Dick Advocaat – Ruud Gullit mag dan ongeveer twaalfde keuze zijn, het zou best eens goed kunnen uitpakken in de al bijna mislukte kwalificatie voor het WK van 2018 in Rusland. Beiden geloven in een realistische aanpak van Oranje, en dat kan absoluut geen kwaad. Vergeet ook het eerdere weglopen van de Haagse 60-plusser, want dat viel net zo goed de KNVB te verwijten met zijn halfslachtige afspraken.

Het is bovendien hoe dan ook een tijdelijke oplossing, want na de eindronde in Rusland is het de hoogste tijd dat Advocaat eindelijk eens zorgeloos gaat rentenieren en Gullit kan dan onmogelijk solo doorgaan. De KNVB heeft dus nog wel even om de ware opvolger van het slecht gekozen tweetal Guus Hiddink – Danny Blind binnen te halen. Een geruststellende gedachte voor de clubs, die in alle rust tot de zomer van 2018 de stinkende stallen in Zeist grondig en radicaal kunnen en moeten uitmesten.

Natuurlijk heeft het volk recht op een toelichting van TD Van Breukelen over dat lange onderhoud met Henk ten Cate in Abu Dhabi. Benieuwd naar het ware verhaal over de toezegging dat de 62-jarige trainer van Al-Jazira de meest eervolle functie in het nationale voetbal voor een halve dag mocht bekleden. Wellicht wordt dan ook wat meer duidelijk hoe de lijnen aan de top van de KNVB lopen. Wie heeft nou de macht? Jean Paul Decossaux als commerciële man? Of helemaal niemand in die onvoorstelbare chaos?

Titel als afleiding

Het roept evenwel andermaal de vraag op: doet het nog wel ter zake? Als de clubs nu eindelijk eens in actie komen, voert Louis van Gaal over een paar maanden de opgeschoonde KNVB aan als verantwoordelijke baas voor het nemen van de juiste beslissingen. Ongetwijfeld kleven er ook weer de nodige bezwaren aan die benoeming, maar de huidige situatie woekert al veel te lang en kan en mag eenvoudig niet voortduren. Dat moet toch wel de les zijn van de afgelopen week met de bizarre reis van TD Van Breukelen naar kennelijk zo’n beetje de laatste twee gegadigden voor het ambt van bondscoach. En nu maar afwachten wat deze week in petto heeft, met hoe heerlijk als tijdelijke afleiding in elk geval de eerste landstitel voor Feyenoord in achttien jaar.

LEX MULLER

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers