Achtergrondverhaal over Mister Vitesse Theo Bos die in 2013 overleed

Op 28 februari 2013 overleed voormalig voetballer en trainer Theo Bos. Op 47-jarige leeftijd stierf hij aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Een ziekte die bij het Vitesse-icoon in het begin van 2012 werd vastgesteld. Op dat moment was Bos werkzaam bij FC Dordrecht.

Vitesse herdenkt Theo Bos tijdens de thuiswedstrijd tegen AZ

Clubicoon Vitesse

Bos stond vooral bekend als Mr. Vitesse. Hij speelde zijn hele carrière voor de club. In de 15 jaar dat hij voor Vitesse uitkwam, speelde hij 369 wedstrijden en scoorde negen keer. Tijdens zijn actieve loopbaan promoveerde de club van de Eerste Divisie naar de Eredivisie.

In memoriam: Mister Vitesse Theo Bos

Carrière als speler 

Theo Bos, geboren in Nijmegen op 5 oktober 1965 en overleden in Elst op 28 februari 2013, was een prominente Nederlandse voetballer en trainer. Gedurende zijn carrière als voetballer was Bos alleen actief voor Vitesse, waar hij van 1983 tot 1998 onder contract stond. Opgegroeid in de Arnhemse volkswijk Geitenkamp, in de nabijheid van het Nieuw-Monnikenhuize stadion waar Vitesse destijds speelde, maakte Bos in 1979 de overstap van amateurclub Sempre Avanti naar de C-jeugd van Vitesse.

Onder leiding van trainer Leen Looijen maakte hij in 1983 zijn debuut in het eerste elftal als A-junior. 

Bos maakte de opmars van de club naar de Eredivisie mee en nam met Vitesse negen keer deel aan het UEFA-Cuptoernooi. Na zijn afscheidswedstrijd tegen Schalke 04 op 27 januari 1999, waarin ook Edward Sturing afscheid nam als voetballer, werd Bos beschouwd als een legende binnen Vitesse.

Carrière als trainer

Na zijn actieve carrière als speler, ging Bos verder als rainer. Hij vervulde de rol van hoofdtrainer bij FC Den Bosch (2005-2009), Vitesse (2009-2010), Polonia Warschau en FC Dordrecht (2011-2012). Vanwege ziekte trok hij zich in juli 2012 terug uit de voetbalwereld.

Video, documentaire: Theo Bos, gewoon bijzonder

Boek over het leven van Theo Bos

​In het indrukwekkende boek Theo Bos, het is zoals het is wordt door schrijver Marcel van Roosmalen een portret geschetst van de mens Theo Bos en van zijn voetbal- en trainerscarrière. Voor van Roosmalen was het even schrikken toen zijn grootste held Theo Bos hem vroeg een boek te schrijven. "Ik wilde en kon niet weigeren, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat het me makkelijk afging’. ‘Waarom wilde je eigenlijk een boek?’ vroeg hij dan ook aan Theo. ‘Voor Lotte’ antwoordde Theo." De eerste zin in het boek is dan ook ‘voor Lotte, mijn jongste dochter, zodat ze later kan lezen wie ik ben’, gevolgd door een mooi voorwoord van Theo Janssen.