Donny van de Beek wil iets bijzonders doen voor zijn vriend Nouri bij officiële titel Ajax

Donny van de Beek heeft het nog altijd moeilijk met het lot van zijn boezemvriend Abdelhak Nouri. De Ajax-middenvelder vertelt in een interview met De Telegraaf dat hij nog elke dag met Nouri's broer Mo spreekt, om te vragen hoe het met Appie gaat.

Van de Beek speelde jarenlang in allerlei jeugdelftallen van Oranje en Ajax samen met Nouri. In die tijd werden ze grote vrienden. Het is juist daarom dat de 34e landstitel van Ajax zo bijzonder is voor Van de Beek - Nouri droeg rugnummer 34. "Ik moest en zou die 34e titel pakken. We voetbalden allemaal ook voor Appie. Naar dit kampioenschap heb ik zó verlangd. Deze is voor Appie. Maar ik denk toch elke keer weer: ’wat was het toch mooi geweest als Appie erbij zou zijn.’ Dat laat me niet los", aldus Van de Beek in gesprek met De Telegraaf.

"Als ik hem zie, doet dat me gewoon te veel"

Van de Beek gaat zelf niet heel vaak op bezoek bij Nouri. "Ik ga vaak naar zijn familie toe en straks in de vakantie misschien weer naar Appie zelf. Uit zelfbescherming ben ik al een tijdje niet bij hem geweest, want als ik hem zie, doet dat me gewoon te veel. Dan ben ik een aantal weken van slag en slaap ik slecht. Het doet intens pijn en het went ook niet. Het liefst zou ik elke dag bij hem zijn, want ik mis hem erg. Maar ik weet zeker dat ik dan niet zo zou kunnen functioneren als nu. Als ik wel bij hem ben, klets ik tegen hem en zie ik soms een glimlach. Hij krijgt er echt iets van mee."

Trots en verdrietig tegelijk

Het noodlot dat Nouri trof, zal Van de Beek nooit los kunnen laten. "Ik vraag me nog vaak af waarom hém dit nu moest overkomen. Ik gun natuurlijk niemand zulk leed, maar het lijkt wel of het altijd de goede mensen treft. Appie had het beste met iedereen voor en heeft dit absoluut niet verdiend. Het maakt me machteloos en boos. Als de fans zingen is het prachtig, maar confronterend. En elke dag als ik op De Toekomst loop, dan mis ik hem. De praatjes die we in de kleedkamer maakten, de mooie momenten samen. En ook nu we de 34e schaal ontvangen, ben ik trots en verdrietig tegelijk. Het is gewoon ongelooflijk moeilijk."

Speciaal eerbetoon

Van de Beek denkt erover iets speciaals te gaan doen als de 34e landstitel van Ajax woensdagavond echt een feit is en de spelers de schaal omhoog mogen houden. "Ik heb er wel over nagedacht om tegen De Graafschap iets bijzonders te doen voor Appie als ik scoor of zodra we officieel kampioen zijn. Maar dat is een verrassing."