Update: UEFA schorst Oranje-opponent Demiral na 'ongepaste groet'

Merih Demiral ligt onder vuur door een gebaar na de overwinning van Turkije op Oostenrijk (1-2). De UEFA stelde een onderzoek in naar de verdediger en besluit hem  nu te schorsen voor de wedstrijd tegen Oranje.

Na eerdere Duitse berichtgeving komt nu ook de UEFA zelf met de bevestiging. Naar aanleiding van het onderzoek heeft de organisatie besloten om Demiral een schorsing van twee wedstrijden op te leggen. Hierdoor kan de Turk niet in actie komen in de kwartfinale en mogelijk halve finale van het EK.

Waarom is Demiral geschorst door de UEFA?

Het gebaar dat Demiral na afloop van de wedstrijd deed, wordt gezien als de beruchte wolvengroet. Het gebaar is gekoppeld aan de extremistische Turkse groepering Grijze Wolven.  Demiral, die twee keer scoorde tegen Oostenrijk, is zich van geen kwaadbewust. "De manier waarop ik feest vierde, heeft iets te maken met mijn Turkse identiteit", gaf de verdediger aan. 

Wat is de wolvengroet precies?

De wolvengroet, het gebaar, een vuist met opgeheven wijsvinger en pink, is om de Grijzen wolven bij elkaar te brengen. De groep staat bekend als radicaal en extreem. In Oostenrijk is het gebaar zelfs verboden en in Duitsland klonk in november 2020 nog de roep om de Grijze Wolven te verbieden.

Na zijn gebaar kwam Demiral onder vuur te liggen. De UEFA stelde een onderzoek naar de Turk in wegens 'vermeend ongepast gedrag'. Nu gaan de geluiden dat Demiral zaterdag niet in actie kan komen tegen Nederland.

Feyenoord-doelman vertrekt