Move over EK; de Olympische droom kan starten!

Voor alle sportliefhebbers die ons al in de finale van het EK zagen staan kan het even zuur zijn, maar gelukkig zijn er voldoende alternatieve evenementen deze zomer die de pijn behoorlijk kunnen verzachten. Of sterker nog; die de pijn waarschijnlijk wel helemaal weg kunnen nemen. Het is namelijk een echte sportzomer dit jaar. Van het EK tot Wimbledon en van de Grand Prix tot de Spelen. En dan hebben we het nog geen eens over de Tour de France gehad. We kunnen wel stellen dat die Fransen er in ieder geval maar druk mee zijn, bijna een geluk dat ze de finale van het EK niet hebben gehaald. Maar goed, waar we ons op kunnen gaan verheugen bij de Spelen en waar ons Team NL naar verwachting gaat shinen? Lees snel verder. 

Allereerst atletiek 

De basis van de Olympische Spelen 2024 is ooit natuurlijk atletiek geweest, de Spelen die ze in het oude Griekenland deden. Dit is vandaag de dag ook in Nederland een serieuze deelnemer aan de Spelen geworden. Nog nooit deden er zoveel atleten mee als vandaag de dag. Van hordelopen, kogelstoten tot de marathon rennen; op al deze disciplines zijn we vertegenwoordigd. In totaal door 47 atleten, waarvan het merendeel meedoet aan disciplines waar er gerend wordt. Namelijk 33! En dat we het daarbij van de powervrouwen moeten gaan hebben is wel duidelijk, met ultieme topper Sifan Hassan die maar liefst op vier individuele onderdelen meedoet én kans maakt.  

Goed gezwommen 

Ook aan het zwemmen doen we als Nederland natuurlijk al decennialang serieus mee. Na de generatie van Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn, was er natuurlijk o.a. Ranomi Kromowidjojo, en nu zijn er weer andere toppers die zich bij het bad melden. Marrit Steenbergen is een voorbeeld van zo’n topper, na een aantal tegenslagen heeft zij de goede slag weer helemaal gevonden en doet ook zij mee voor de prijzen. Maar niet alleen in het water, ook te paard doen wij gewoon weer mee voor de prijzen. Move over Anky en Jeroen, het zijn Emmelie en Dinja die het dit jaar gaan doen! 

Tenslotte is het ook goed om te weten dat het na die maand van de Olympische Spelen zeker nog niet klaar is. Daarna starten immers de Paralympische Spelen nog, minstens zo inspirerend en ook daar zijn wij ruim vertegenwoordigd. Het is bewonderenswaardig hoe al deze individuen, die persoonlijke uitdagingen hebben gekend deze tegenslagen hebben omgekeerd naar iets positiefs. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar een man als Joël de Jong. Geboren met een gezond stel benen maar door de vreselijke ziekte die hij kreeg heeft hij één been verloren. Door zijn sterke wil rent hij nu harder dan ooit, alle reden om hem met zijn allen naar een gouden medaille te juichen. 

Kortom, met al dit oranjegeweld kunnen we niet anders dan die nederlaag tegen de Engelsen snel vergeten en gaan genieten van al dit moois in de sport. De oranje kleding kan gewoon weer uit de kast!  

Oudste Ajacied ooit in Eredivisie
Duurste Nederlandse voetballers