Waarom Cyriel Dessers een succes wordt bij Feyenoord

Cyriel Dessers is terug in de eredivisie. De 26-jarige spits uit België komt voor één seizoen op huurbasis over van KRC Genk. Waarbij Feyenoord wel een optie tot koop heeft bedongen op de aanvaller. Waarom Cyriel Dessers een succes wordt bij Feyenoord? Voetbalflitsen neemt het met je door.

Garantie voor doelpunten

Dessers heeft bewezen dat hij in de eredivisie veel goals kan maken. Bij FC Utrecht was de spits iets minder gelukkig daarin, maar bij Heracles heeft hij wel degelijk laten zien een doelpuntenmaker pur sang te zijn. In de eerste divisie bij NAC kwam Dessers tot 22 doelpunten en elf assists. Bij FC Utrecht lag zijn doelpuntengemiddelde een stuk lager, want in het seizoen 2017/2018 kwam Dessers in 32 wedstrijden tot maar negen treffers en drie assists.

In het seizoen 2019/2020 pikte Heracles Dessers vervolgens op voor één miljoen euro. Heracles huurde ook Mauro Junior van PSV en die twee vormden uiteindelijk een gouden combinatie. Dessers kwam tot 15 doelpunten en vijf assists in 26 wedstrijden, een mooi aantal. Door de corona-problematiek werd de competitie stopgezet waardoor Dessers niet nóg meer goals op zijn cv kon bijschrijven. En als je bedenkt dat Feyenoord nog meer op de helft van de tegenstander speelt, dan lijkt het erop dat Dessers en Feyenoord wel eens een ''perfect match'' kunnen zijn.

cyriel dessers bij feyenoord

Speelstijl

Feyenoord hanteert sinds dit seizoen een nieuwe speelstijl. Arne Slot heeft het roer omgegooid en wil met Feyenoord hoog druk zetten en tegenstanders domineren. Bij AZ en Cambuur heeft Slot die speelstijl erin geslepen, wat heeft geleid tot mooi voetbal en, niet onbelangrijk: resultaat. Feyenoord heeft met Trauner, Pedersen, Til, Jahanbakhsh, Nelson en nu Dessers spelers gehaald die perfect bij deze speelstijl passen. Dessers heeft het vermogen om agressief tegenstanders op te jagen zoals Linssen dat ook kan in de spits. Als Dessers een basisplaats wil veroveren zal hij wel eerst moeten afrekenen met Bryan Linssen. De kleine spits kwam vorig seizoen transfervrij over van Vitesse en had onder Dick Advocaat een basisplaats. Dit seizoen kwam Linssen al tot drie doelpunten in drie wedstrijden. Dessers zal dus aan de bak moeten en Slot moeten overtuigen van zijn kwaliteiten, zowel aan de bal als zonder bal. Maar Dessers is er zelf alvast zeker van dat hem dat gaat lukken. 

KRC Genk

Dessers werd vorig seizoen door Genk voor vier miljoen euro overgenomen van Heracles Almelo. De Duitse trainer Hannes Wolf was overtuigd van Dessers kwaliteiten en gaf hem het vertrouwen in de punt van de aanval. Na mindere resultaten werd Wolf ontslagen en kwam John van den Brom over van FC Utrecht. Genk werd met Dessers en Van den Brom uiteindelijk nog knap vierde in de competitie en dwong in de kampioensronde nog kwalifcatie voor de voorronde van de Champions League af. Genk strandde uiteindelijk tegen Shakhtar Donetsk in derde kwalificatieronde, al kwam Dessers nog wel één keer tot scoren. In de competitie kan Genk koploper worden als het de eerstvolgende wedstrijd wint, maar toch moest Dessers weg bij de Belgische club. Eerst leek het erop dat Dessers naar CD Leganés zou gaan. De club uit Spanje was rond met Dessers, tot Feyenoord zich op #transferdeadlineday meldde bij Genk. Feyenoord wilde Dessers in eerste instantie voor één seizoen huren en daar stond hijzelf wel voor open. 

Het Legioen

Dessers denkt zelf dat hij een hele goede klik met de Feyenoord-supporters kan krijgen. Als er een speler naar Feyenoord komt dan worden vaak termen als 'Kuipvrees' in de mond genomen. Dessers denkt daar zelf anders over en wil met doelpunten een goede band opbouwen met het legioen. "Ik verheug me erop straks een feestje met jullie te vieren in de hoek van de cornervlag na een doelpunt", sprak hij na zijn transfer al vol vertrouwen. De eerste wedstrijd van Dessers leek tegen zijn oude club Heracles te gaan zijn in de Kuip, maar Feyenoord kreeg van de KNVB uitstel voor die wedstrijd omdat het komende dinsdag om 16.30 uur tegen Maccabi Haifa speelt in de Conference League. Of Dessers dan al in de basis start is afwachten, maar Dessers en Feyenoord lijken op voorhand een goede match te zijn.