BOEK ONTHULT! 'Kuyt hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor komst Berghuis en aanblijven Van Bronckhorst'

Een jaar na het landskampioenschap met Feyenoord presenteert Dirk Kuyt maandag zijn boek 'Het geloof in succes', waarin de voormalig voetballer uitgebreid terugblikt op zijn laatste jaren in Rotterdam-Zuid. Opmerkelijk is hoeveel invloed Kuyt had in De Kuip, blijkt uit de recensie van het NRC

"Er ontstaat een beeld dat hij aanvoerder, aanvaller, coach, assistent, directeur en commissaris tegelijk was", schrijft de krant aan de hand van drie voorbeelden. Zo was Kuyt verantwoordelijk voor de komst van assistent-trainer Jan Wouters. Bij de contractonderhandelingen van de Katwijker in 2015, schuift hij Wouters naar voren als kandidaat voor de nog in te vullen rol binnen de technische staf. Diezelfde dag is zijn komst afgerond. 

Voorbeeld twee: Samen met zijn zaakwaarnemer Rob Jansen organiseert Kuyt in 2016 in bijeenkomst bij Feyenoord met topscout Damien Comolli en de directie van de club, zonder hoofdtrainer Giovanni van Bronckhorst. Daaruit rolt de naam van Steven Berghuis. Kuyt polst hem, en niet veel later tekent de buitenspeler zijn contract. En als Feyenoord tot slot twijfelt over de contractverlening van Van Bronckhorst, vertelt Kuyt aan president-commissaris Gerard Hoetmer: "Je moet hem dat contract laten tekenen." Ook dat gebeurt. 

Band met Van Bronckhorst 

Toch is de band tussen Kuyt en Gio in het laatste seizoen, het kampioensjaar 2016/17, gespannen, constateert het NRC. Kuyt is 'verbijsterd', 'woest' en 'pissig' als hij door de trainer voor de tweede keer in het seizoen wordt gewisseld. Er volgt een gesprek met Van Bronkchorst en algemeen directeur Martin van Geel. "Als dit zo doorging, zou er een gigantisch probleem ontstaan."

Ook interessant