Tactische analyse Feyenoord-NEC; waarom plan NEC wél en niet goed werkte
Inhoudsopgave
Waarom het plan van NEC tegen Feyenoord goed werkte (maar ook de aanleiding voor het verlies is) Feyenoord heeft ten koste van NEC de Bekerfinale gewonnen: 1-0. Tactische analyse van een duel waarin het plan van de Nijmegenaren erg sterk is, maar toch de aanleiding is voor het verlies.
Tactische analyse Feyenoord-NEC, KNVB bekerfinale
Voor Rogier Meijer is de invulling van Feyenoords defensie vooraf nog moeilijk te voorspellen. Arne Slot schuift de laatste weken veel binnen zijn achterhoede door de blessure van Quilindschy Hartman. Dus besluit de trainer van NEC zich voor te bereiden op meerdere scenario’s.
Dat is maar goed ook.
Door het sterke plan van Meijer, wordt Slot meermaals tot schuiven gedwongen. Feyenoord begint het duel met Lutsharel Geertruida als linksback. De Rotterdammer vult zijn rol graag aan de binnenkant in, waardoor hij in de opbouw een extra middenvelder is.
Tjaronn Chery rechtsbuiten tegen Feyenoord in KNVB bekerfinale
Daar heeft Meijer zich overduidelijk op voorbereid. Zijn ploeg start namelijk met Tjaronn Chery als rechtsbuiten. De creatieveling staat normaal gesproken op de ’10-positie’ en is dus gewend om in de as te verdedigen. Om die reden mag hij Geertruida naar het midden volgen.
Door die zet van de NEC-trainer, worden de gebruikelijke opbouwpatronen van Feyenoord in de kiem gesmoord. Door beide vleugelaanvallers ver naar de as te bewegen, krijgen de Rotterdammers geen opties in het centrum van het veld.
In bovenstaand voorbeeld is zelfs te zien hoe Youri Baas als linksbuiten zelfs de passlijn naar spits Santiago Giménez aan het afschermen is. Aan de andere kant is Chery dankzij de positionering van Geertruida ook aan de binnenkant te vinden.
Compacte organisatie bekerfinalist NEC
Door deze compacte organisatie lukt het Feyenoord niet om door het blok heen te voetballen.
Dus besluit Slot een moment dat het spel stilligt te gebruiken om het over een andere boeg te gooien. De trainer van Feyenoord ziet dat het te vol is in de as, waardoor de Rotterdammers het geluk meer over de flanken gaan zoeken.
Voor dat speelplan is het noodzakelijk dat Dávid Hancko en Geertruida van plek ruilen. De Slowaak is een linkspoot en kan dus hoger op het veld over de rechtsbenige Igor Paixão heen stormen.
Dan is direct te zien dat Meijer zich ook op dit scenario heeft voorbereid. Op het moment dat Hancko hoog op de linkerflank komt te spelen, loopt Chery achter de linkspoot aan om hem te verdedigen.
Gewenste combinatievoetbal lukt Feyenoord niet tegen NEC
Buiten het verdedigen van de backs en het dichtzetten van de as, wil NEC de Rotterdammers ook op een andere manier van het gewenste combinatievoetbal afhouden.
De ploeg van Meijer kantelt bij een bal naar de flank, met een groot gedeelte van het elftal richting de bal om Feyenoord zo min mogelijk ruimte te geven om te voetballen. Ook dit doet NEC goed en gedisciplineerd, waardoor de huidige nummer twee van de competitie niet tot verzorgd voetbal komt.
Tóch komen de Rotterdammers op voorsprong dankzij een aanval die juist inspeelt op de kwetsbaarheden van deze manier van verdedigen.
Na een aantal passes en loopacties aan de linkerkant komt Ramiz Zerrouki namens Feyenoord aan de in balbezit. Door het compacte speelplan van NEC zijn veel spelers van de Nijmeegse club naar die flank gelopen.
Feyenoord weet dit keer alleen wel de ruimte aan de andere kant te vinden.
Aan de rechterflank staat Feyenoord nu in overtal en wordt NEC tot keuzes gedwongen. Bart Nieuwkoop staat volledig vrij in de as. Daar wil Dirk Proper wat aan doen door richting de back te stappen. Met een armgebaar maakt hij duidelijk dat iemand zijn man – Calvin Stengs – moet opvangen wanneer hij doordekt.
Hier gaat het mis voor NEC in bekerfinale tegen Feyenoord
Dat is exact wat misgaat bij NEC. Bram Nuytinck stapt niet door richting de ‘10’ van Feyenoord, waardoor de linkspoot vrij aan kan nemen in de as van het veld. Giménez loopt uit de rug van Nuytinck weg en wordt bereikt door Stengs. De Mexicaan legt vervolgens breed en Paixão schiet binnen: 1-0.
Dankzij de sterke tweede helft – die gesteund wordt door de treffer van de Braziliaan – lijkt het er voor de Rotterdammers geen vuiltje aan de lucht. Tot Yankuba Minteh na twee snelle gele kaarten een rode prent te zien krijgt.
Vanaf dat moment wordt Slot tot ingrijpen gedwongen. De oefenmeester weet dat zijn elftal snakt naar controle en spelers die de bal in langer in bezit kunnen houden.
Om die reden brengt Slot na de rode kaart met Ayase Ueda een balvaste spits in de ploeg en komt de ervaren Gernot Trauner binnen de lijnen. Zo hoopt Slot zijn elftal de rust te geven die het nodig heeft in de slotfase.
Hoewel NEC nog een aantal keer dreigend in de buurt van de goed keepende Timon Wellenreuther komt, blijft Feyenoord op de been en sleept het voor het tweede jaar op rij een hoofdprijs binnen. Niet met een wedstrijd die de boeken in zal gaan als Feyenoords beste wedstrijd van het seizoen, maar waarin het goed genoeg was om NEC over de knie te leggen.
Lees ook de analyse vooraf: Bekerfinale Feyenoord-NEC, tactische analyse met 3 aandachtspunten