Bekerfinale Feyenoord-NEC: tactische analyse met 3 aandachtspunten

De KNVB bekerfinale gaat dit jaar tussen Feyenoord en NEC Nijmegen. Voor Feyenoord kan deze wedstrijd het seizoen maken of breken, voor NEC kan een bekersprookje uitkomen. De belangen zijn groot, zondag 21 april om 18:00. Uit onze tactische analyse blijkt dat er drie dingen zijn om op te letten tijdens de bekerfinale.

Beide trainers zullen de wedstrijd van 14 januari nog eens goed terughalen naar het verse geheugen. Doordat de bekerfinalisten elkaar pas in de voorlaatste speelronde treffen, hebben de ploegen slechts een onderling duel waaruit ze informatie kunnen putten.

Qua resultaat zal Rogier Meijer het gelukkigste worden van die beelden. Zijn NEC wist Feyenoord in eigen huis knap op een gelijkspel te houden: 2-2. Analisten waren overigens niet mals over die wedstrijd Feyenoord-NEC.

Hoewel de Rotterdammers in dat duel vele malen sterker waren dan de ploeg van Meijer, zal Arne Slot voor deze finale toch tot hoofdbrekens gedwongen worden.

Bijvoorbeeld over zijn verdediging.

1: Tactische analyse bekerfinale: Hoe vult Slot zijn defensie in?

Door de blessure van Quilindschy Hartman is Slot genoodzaakt om te schuiven in zijn stabiele verdediging. Sinds de blessure van de Oranje-international, is de oefenmeester al met drie verschillende linksbacks op de proppen gekomen. Dávid Hancko maakte het duel met FC Utrecht af na de blessure van Hartman. Marcos López kreeg tegen FC Volendam vanaf het begin de kans om zich als waardige stand-in te bewijzen en Lutsharel Geertruida speelt sinds de Klassieker als linksback.

Voor iedere optie zullen concessies gedaan moeten worden door Slot. Door Hancko als linksachter te gebruiken, haalt de Bergentheimer zijn vastigheden uit het centrum weg. Daarnaast heeft López meermaals aangetoond dat hij (met name in balbezit) niet het niveau heeft van zijn Nederlandse concurrent en staat Geertruida met zijn rechterbeen aan de linkerzijde.

Volgens Slot was de truc met Geertruida vooral een tactische overweging tegen het systeem van Ajax. ‘Wij hadden Ajax met vijf verdedigers verwacht en dan maken ze koppeltjes op het middenveld met twee spitsen. Dus dat betekent dat je beide backs vrijkomen. Dan is het zaak om vanuit je back bij je contraback te komen’, zei Slot na afloop over deze keuze. ‘Dan is het een voordeel als je een rechtsbenige speler op links hebt, die naar zijn goede rechterbeen draait.’

Dit bedoelde de trainer van Feyenoord met deze uitleg:

tactische analyse feyenoord voor duel met nec nijmegen

Wanneer Hancko de pass richting Geertruida speelt, komt Anton Gaaei doordekken op de linksback van Feyenoord. Op dat moment staat aan de andere kant Bart Nieuwkoop vrij omdat Kenneth Taylor op dat moment nog niet doorgedekt is richting de rechtsback van de Rotterdammers.

Hoewel Ajax het tactisch op een andere manier aanpakte, blijft de theorie van Slot staan.

Dat brengt ons direct bij punt twee.

2: Tactische analyse KNVB Bekerfinale: Hoe organiseert NEC het druk zetten?

De wijze waarop NEC doorgaans druk ontwikkelt op de tegenstander, lijkt op de bovenstaand geïllustreerde manier (om die reden zal Slot hoogstwaarschijnlijk opnieuw voor Geertruida als linksback kiezen).

Tegen PSV is de pressing van NEC goed te zien:

beeld uit nec-psv

Credits ESPN

Sylla Sow maakt in bovenstaande situatie vanuit André Ramalho de sprint richting Walter Benítez. Door deze looplijn, haalt de spits ook direct de pass naar Ramalho eruit voor Benítez. Dat betekent dat de Argentijnse goalie alleen een optie in de as heeft en eentje aan zijn linkerhand.

Dat is het doel van de pressing van NEC. Rechtsbuiten Rober beweegt al richting de linkerkant van PSV en Jerdy Schouten krijgt Kodai Sano in zijn rug.

beeld uit nec-psv, hoe organiseert nec het druk zetten

Benítez kiest voor de optie richting Schouten. De Nijmegenaren zetten PSV inmiddels met mandekking vast op het middenveld, zodat daar geen vrije man ontstaat.

screenshot video beeld nec-psv van espn

Schouten speelt de bal vervolgens – zoals NEC al hoopte – richting een compleet ingesloten Olivier Boscagli. Hier is ook direct te zien waarom de pressing van de bekerfinalist iets wegheeft van de manier waarop Slot verwachtte dat Ajax het in de Kuip ging doen. Bart van Rooij stapt helemaal door richting Serginio Dest om Boscagli geen opties te geven.

foto nec tegen psv tactische analyse plan

Wanneer PSV door een individuele actie van Dest onder de druk van NEC uitgekomen is, valt te zien wat die ‘vrijstaande contraback’ is, waar Slot het over had. Jordan Teze staat in bovenstaand moment compleet vrij omdat NEC de Eindhovenaren naar de linkerkant gelokt hadden. Voor een rechtspoot is deze pass makkelijker te geven dan voor een linkspoot.

De backs van Feyenoord en de aanval van NEC tijdens de bekerfinale

Dus moet ook Meijer gaan denken aan zijn speelplan tegen Feyenoord. De trainer van NEC zag in de eerdere ontmoeting met de Rotterdammers dit seizoen dat zijn plan redelijk in duigen viel.

Ook dat had weer alles te maken met de backs van Feyenoord.

NEC stapt – zoals we hierboven gezien hebben – graag met de backs door op die van de tegenstander. Alleen is deze manier van druk zetten tegen Feyenoord net even wat ingewikkelder.

Slot positioneert zijn backs (vooral Geertruida) namelijk niet in de posities waar de klassieke backs zich begeven. De multifunctionele back van de Rotterdammers is bij tijd en wijlen meer een middenvelder dan een back, dus wordt het onmogelijk voor NEC om aan de zijlijn druk te ontwikkelen op de Feyenoorder.

beeld uit feyenoord-nec, tactische analyse en opzet plan feyenoord

In de Kuip reageerde Meijer hierop door Youri Baas mee te laten bewegen met Geertruida, alleen komt op dat moment de passlijn naar de buitenspeler open te liggen.

Dus zal de trainer van NEC een plan moeten bedenken om Feyenoord onder druk te krijgen.

Daarnaast zal hij zich bezighouden met het spel áán de bal.

3. Tactische analyse KNVB bekerfinale: Durft NEC op te bouwen?

Als iets het tijdperk Arne Slot bij Feyenoord kenmerkt, is het hoog druk zetten. Ook dit seizoen zijn de Rotterdammers weer de pressingkoningen van de Eredivisie. De ploeg van Slot scoorde dit seizoen al elf doelpunten uit veroveringen rondom het vijandelijke strafschopgebied (meeste van de competitie).

Om die redenen durven veel ploegen tegen Feyenoord niet meer op te bouwen en kiezen ze al snel voor de lange bal.

NEC kan een uitzondering op die regel zijn. Dit succesvolle seizoen van de Nijmeegse club is voor een gedeelte zelfs te danken aan het goede voetbal. Met spelers als Philippe Sandler, Lasse Schöne en Calvin Verdonk heeft Meijer ook de kwaliteiten om het voetbal van achteruit te verzorgen.

Dus komt de hoofdtrainer van NEC voor een dilemma te staan: in de bekerfinale uitgaan van eigen kracht en proberen onder de druk van Feyenoord uit te spelen? Of – net als vrijwel iedere ploeg – de lange bal hanteren maar het risico lopen dat je niet onder de aanvalsgolven van Feyenoord uitkomt?

Conclusie KNVB bekerfinale Feyenoord - NEC

Voor beide trainers is richting de finale nog genoeg om over te peinzen. Slot zal zich bezighouden met het inrichten van zijn ideale defensie, terwijl Meijer hoogstwaarschijnlijk nadenkt over het druk zetten van zijn ploeg. Daarnaast zal de hoofdtrainer van NEC niet – net als Ajax – geslacht willen worden door te volharden in de eigen opbouw. In ieder geval voldoende interessante dingen om op te letten richting een van de toetjes van dit seizoen. 

Ben jij benieuwd welke voetballers voor Feyenoord en voor NEC gespeeld hebben?