Terugblik: De meest beroemde edities van Nederland-Duitsland

Nederland neemt het dinsdag in een vriendschappelijk duel op tegen buurland Duitsland. De twee landen kennen al een aardige geschiedenis met elkaar en van rivaliteit is dan ook sprake. De laatste ontmoeting dateert van 6 september 2019. Toen wist Oranje in Hamburg met 2-4 te winnen van Duitsland. In het verleden zijn er een paar mooie edities geweest. In dit bericht een overzicht van de meest memorabele edities tussen Nederland en Duitsland.

1974 West-Duitsland 2-1 Nederland

Op het WK van 1974 speelde Nederland in de finale tegen West-Duitsland. Nederland speelde met Cruijff, Neeskens en Van Hanegem en was na een sterk toernooi favoriet voor de eindzege. Al vroeg in de wedstrijd kwam Nederland op voorsprong via een strafschop van Neeskens. Echter wist de ploeg van trainer Rinus Michels de voorsprong niet vast te houden. Na iets minder dan een half uur kreeg West-Duitsland een penalty, deze werd benut door Breitner. Het was Gerd Müller die het winnende doelpunt scoorde.

1988 West-Duitsland 1-2 Nederland

In de halve finale van het EK in 1988 stond Nederland opnieuw tegenover West-Duitsland in een eindronde. Het verlies van 1974 stond bij velen nog altijd in het geheugen en dus zou Nederland er alles aan moeten doen om revanche te nemen. Duitsland kwam in de wedstrijd via een strafschop op voorsprong. Het zag er naar uit dat er opnieuw verloren zou worden van het buurland, totdat Nederland ook een strafschop toegewezen kreeg. Deze werd benut en in de slotfase maakte Marco van Basten de winnende treffer waardoor Nederland de wedstrijd met 2-1 won. In de finale werd de Sovjet-Unie met 2-0 verslagen en hierdoor wist Nederland het EK te winnen.

1992 Duitsland 1-3 Nederland

Op het EK van 1992 in Zweden waren Nederland en Duitsland beide al geplaatst voor achtste finales. Hierdoor was de groepswedstrijd voor de stand niet meer belangrijk. Beide ploegen speelden echter wel voor de winst en dit zorgde voor een vermakelijk duel. Nederland speelde een sterke partij en won met 3-1 door doelpunten van Rijkaard, Witschge en Bergkamp. In het vervolg vloog Nederland toch nog uit het EK doordat er werd verloren van Denemarken. Deze won later van Duitsland in de finale en won daardoor het EK.

2019 Duitsland 2-4 Nederland

Nederland nam het in de nazomer van 2019 op tegen Duitsland in de strijd om een ticket voor het EK van 2020. Vooraf gezien was Nederland de underdog, maar er was hoop. Nederland moest het in Hamburg, net als in 1988, opnemen tegen Duitsland. Toen het elftal van Ronald Koeman in de negende minuut al tegen een 1-0 achterstand aankeek, leek het snel klaar. In de tweede helft greep Koeman in. Met twee wissels zorgde de trainer voor een nieuw spelbeeld, en met succes. Frenkie de Jong tekende in de 59e minuut voor de gelijkmaker (1-1) en zeven minuten later werkte Jonathan Tah de bal in eigen doel (1-2). Duitsland kwam via een strafschop van Toni Kroos terug in de wedstrijdIn de slotfase bekroonde Malen zijn debuut met de 2-3 en wist Wijnaldum met de 2-4 de wedstrijd definitief te beslissen.