Van Friese held tot nationaal icoon; alles over Abe Lenstra
Inhoudsopgave
Een sportman van top tot teen, die niet alleen uitzonderlijke voetballende kwaliteiten bezat. Abe Lenstra groeide op in Friesland en werd in de loop der jaren een nationale held. Tijd voor een overzicht van zijn carrière en leven.
Het privéleven van Abe Lenstra
Het leven van ús Abe, wat onze Abe betekent, stond echter niet enkel en alleen in het teken van voetballen en presteren. In de loop der jaren bouwde hij samen met zijn partner ook een gezinnetje op.
Waar en wanneer Abe Lenstra geboren?
Op 27 november in 1920 werd er een talent in Heerenveen geboren, genaamd Abe Lenstra. Hij was de middelste geborene uit een gezin van twee ouders en drie kinderen.
Wie was de vrouw van Abe Lenstra?
Abe kwam vóór het stichten van hun gezin zijn toekomstige vrouw tegen het lijf. Haar naam was Hil Wisman, maar in 1944 stapte de twee tortelduifjes in het huwelijksbootje en zodoende droeg zij tot haar overlijden de naam Hil Lenstra-Wilsman. Zij overleed op 87-jarige leeftijd in 2011.
Wie zijn de kinderen van Abe Lenstra?
Het gezin van Abe bestond uit drie vrouwen, waarvan uiteindelijk twee kinderen. Metteke kwam als eerste ter wereld en daar werd later Janneke nog aan toegevoegd.
Wanneer is Abe Lenstra overleden?
Abe Lenstra kwam op 64-jarige leeftijd te overlijden, nadat hij de laatste jaren van zijn leven al in een rolstoel door het leven ging. Dit was het gevolg van een hersenbloeding, die hem in 1977 had getroffen. Het overlijden van de Friese en nationale held kwam vrij plotseling en op 6 september 1985 werd hij gecremeerd.
Hoe was Abe Lenstra als voetballer?
Een prachtige techniek, onnavolgbaar door zijn snelheid en de kwaliteit om met links én rechts het net te vinden; dat is een beschrijving van de voetballer Abe Lenstra.
Hoe zag de clubloopbaan van Abe Lenstra eruit?
Het was verre van logisch dat de Fries de voetballerij ging verrijken met zijn spel, want in eerste instantie schaatste hij al op zeer hoog niveau. Toen hij eenmaal voor voetbal gekozen had, zag VV Heerenveen het al snel in Lenstra zitten. Op vijftienjarige leeftijd maakte hij zijn eerste minuten voor de Nederlandse voetbalclub en samen met zijn broer Jan maakte hij furore in het eerste elftal.
Na dat debuut was een basisplaats onvermijdelijk en zodoende maakte niet alleen Friesland kennis met de aanvaller, maar heel Nederland. In het shirt van VV Heerenveen behaalde hij negen landstitels achtereenvolgend in de Noordelijke eerste klasse en in nagenoeg elk seizoen was Lenstra de topscorer van de competitie. In zijn laatste jaren bij Heerenveen, dat inmiddels in de volksmond was omgetoverd tot Abeveen, werd hij in 1951 als eerste persoon tot ‘Sportman van het jaar’ gekroond.
Na jarenlange dienst verkaste hij na de invoering van het betaald voetbal naar Sportclub Enschede voor een bedrag van 11.000 gulden. In 1960 transfeerde hij voor 42.000 gulden naar Enschedese Boys, de grote rivaal van zijn vorige werkgever. Uiteindelijk sloot hij een imposante loopbaan af bij De Tubanters. Een carrière met iets minder dan 700 doelpunten in ruim 800 officiële wedstrijden kreeg een einde op 42-jarige leeftijd.
De clubloopbaan in Nederland van Abe Lenstra:
- VV Heerenveen, 1936-1954
- Sportclub Enschede, 1954-1960
- Enschedese Boys, 1960-1963
- De Tubanters, 1963-1964
Voor welke clubs speelde Abe Lenstra in het buitenland?
Zijn successen waren niet onopgemerkt gebleven, want Ajax en het Italiaanse Internazionale wilde Lenstra graag hebben. Fiorentina zou hem zelfs een blanco cheque aangeboden hebben, maar de aanvaller bleef zijn club én stad lang trouw en speelde nooit voor een buitenlandse werkgever in 27 jaar voetbal.
Onder welke trainer maakte Abe Lenstra zijn debuut voor VV Heerenveen?
De geniale sterspeler debuteerde in 1935 voor VV Heerenveen, maar over de toenmalige trainer is niet veel bekend. Het bijzondere aan Lenstra was dat het soms leek alsof hij geen zin had en zodoende werd het aantal optredens bij Oranje ook beperkt. Door wie? Zichzelf.
Welke prijzen won Abe Lenstra in zijn loopbaan?
Zoals geschreven waren de honderden doelpunten van de van origine vleugelaanvaller goed voor grote successen met de clubs voor wie hij speelde. In de tijdsgeest van toen groeide hij door een overvolle prijzenkast uit tot nationaal fenomeen. Negen landstitels, topscorerstitels en ook nog twee benoemen tot ‘Sportman van het jaar’; Abe Lenstra was een héle grote.
Welke rol had Abe Lenstra in het Nederlands elftal?
Samen met Faas Wilkes en Kees Rijvers werd een dodelijk effectief aanvalstrio gevormd in het Nederlands elftal, waarvoor hij uiteindelijk 47 keer speelde gedurende zijn carrière. Het begon voor hem op negentienjarige leeftijd. Lenstra debuteerde op 31 maart 1940 tijdens een oefeninterland tegen Luxemburg en hij bezegelde dat debuut direct met een treffer. Helaas niet voldoende, want de Luxemburgers vertrokken uit Rotterdam met een 5-4 zege.
Als opvolger van Beb Bakhuijs werd hij topscorer van Oranje, in tegenstelling tot Johan Cruijff. De twee heren wisten allebei 33 keer te scoren in landverband, maar Lenstra kreeg er een topscorerstitel voor. De meest memorabele wedstrijd voor het Nederlands elftal speelde Lenstra vlak na de oorlog. In 1956 werd gespeeld tegen regerend wereldkampioen West-Duitsland. Lenstra scoorde tweemaal en zag Oranje met 2-1 winnen. Hij groeide uit tot held van Nederland en speelde in 1959 zijn laatste interland tegen België, waarin hij vanzelfsprekend nog eens trefzeker was.
Welke prijzen won Abe Lenstra in zijn carrière?
De prijzenkast van Abe Lenstra als speler:
Met VV Heerenveen;
- Noordelijk kampioenschap voetbal, 9X
Individueel
- Topscorer Nederlands kampioenschap, 1946-1947 en 1947-1948
- Sportman van het jaar, 1951 en 1952
- Topscorer Oranje, 1958-1959
Wanneer werd de thuishaven van sc Heerenveen naar Abe Lenstra vernoemd?
Als opvolger van Sportpark Noord besloot de clubleiding in 1994 een nieuwe thuishaven te bouwen, die vernoemd werd naar clubicoon Abe Lenstra. Het Abe Lenstra Stadion werd geopend met een wedstrijd tegen PSV en het decor van het Europese debuut van latere wereldster Ronaldo. Er staat bij het stadion ook een standbeeld van Lenstra.
Hoe verliep de trainerscarrière van Abe Lenstra?
Lenstra is gedurende één jaar trainer geweest, maar er zit wel een addertje onder het gras. Deze rol vervulde hij namelijk niet voor of na zijn loopbaan maar tijdens! Tussen 1946 en 1947 was de aanvaller namelijk speler én trainer van de club. Onder zijn leiding werd de vijfde keer het Noordelijk kampioenschap aan de palmares toegevoegd en werd het tweede in de strijd om het landskampioenschap.
Na afloop van zijn carrière als profvoetballer stond hij nog aan het roer van verschillende amateurclubs, waaronder Wijhe, RKSV S.O.S en SC Assen.
Bijzonderheden Abe Lenstra
Johan Cruijff kiest Abe Lenstra in ‘Oranje van de Eeuw’
In 2000 werd er een benefietwedstrijd georganiseerd en daarbij mocht Johan Cruijff een selectie samenstellen. De ene nationale held koos voor de andere nationale held, die al jaren was overleden. Lenstra was de enige speler met een plekje in de selectie, ondanks dat hij niet meer onder ons was. Dit benadrukt zijn impact.
sc Heerenveen: een kweekvijver van talent
Lenstra is slechts één van de voorbeelden van topspelers, die in de voorgaande jaren in het traditionele blauw-wit uitgekomen zijn. Lenstra besloot in Friesland te blijven, maar een aantal andere voormalig topspelers kozen voor een avontuur in de buitenlandse top. Wat als sc Heerenveen niemand had hoeven verkopen?